Quinta-feira, 9/12/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Zgjimi heret ne mengjes

Zgjimi heret ne mengjes

Zgjimi heret ne mengjes

Allahu i Madheruar thote: ” … Dhe beje lutjen e agimit, vertet, lutja e agimit eshte e percjelle. ”
Kur’ani i shenjte inkurajon te fjeturit dhe zgjimin ne agim. Ne nje hadith thuhet: ” Popullit tim i eshte dhene bereqet ne mengjes heret. ”
Nje hadith tjeter thote: ” Dy rekatet e namazit te sabahut kane me shume vlera se dynjaja e ç’ka ne te. ”

Te mirat qe perfiton njeriu nga te zgjuarit heret ne mengjes jane: perqindja e gazit te ozonit ne ajer eshte me e larte ne agim. Ky gaz ndikon pozitivisht ne sistemin nervor dhe gjalleron aktivitetin mendor, duke e bere qe kulmi i aktivitetit mendor e fizik te njeriut te jete heret ne mengjes. Rrezet e diellit ne lindjen e tyre jane perafersisht ne ngjyre te kuqe, dhe eshte i njohur tashme ndikimi stimulues per nervat, per gjallerine, zgjimin dhe levizjeb e kesaj ngjyre. Gjithashtu, sasia me e madhe e rrezeve ultraviolet eshte ne lindjen e diellit.
Zgjimi heret ne mengjes nderprer gjumin e gjate. Eshte e qarte tashme sd, njeriu qe fle per nje kohe te gjate e pa nderprerje, eshte i ekspozuar ndaj semundjeve, veçanerisht atyre te zemres.
Eshte vertetuar shkencerisht se perqindja me e larte e kortizonit ne gjak ndodhet ne mengjes, ku arrin 72-75 mikrogram ne 100ml plazme. Perqindja me e ulet e tij haset ne mbremje, ku arrine me pak se 7mikrogram ne 100ml plazme. Dihet se kortizoni eshte substanca “magjike” qe rrit aktivitetin e trupit.

(Visited 222 times, 1 visits today)
Top