Domingo, 16/6/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Zemërimi (tërbimi) i destabilizon mendimetZemërimi (tërbimi) i destabilizon mendimet

Kur Allahu i Madhërishëm krijoi njeriun, Ai krijoi brenda tij shumë emocione dhe dëshira, që ne i quajmë instinkte njerëzore. Këto përfshijnë cilësi pozitive siç është njohja dhe shprehja e të vërtetës, dashuria, dhembshuria dhe dëshirat e plota fiziologjike, sikurse etja, uria dhe nevojat seksuale. Ekzistojnë edhe cilësi negative sikurse urrejtja dhe tërbimi, që prodhojnë dhunë dhe depresion. Melekët që ishin dëshmitarë të krijimit të Ademit alejhi selam ishin të vetëdijshëm për këto cilësi negative dhe hulumtuan krijimin e kësaj qenie të re e cila sipas fjalëve të tyre: “A do ta vësh në te atë që bën çrregullime dhe që derdh gjaqet…” (Bekare, 30), mirëpo Krijuesi i Gjithëdijshëm, ka mbjellë disa mekanizma mbrojtës në luftë kundër këtyre pasioneve negative. “Njeriu është krijuar i dobët” thotë Kurani.

Gjatë momenteve të dobësisë ne i nënshtrohemi qëllimeve të armikut tonë, shejtanit, i cili na “sulmon nga para, prapa dhe anash”, me qëllim që të na çorientojë nga vetëdija e pandërprerë mbi praninë e Allahut, kështu që tërbimi në vetvete nuk është i natyrshëm. Kjo është shprehje e gabuar për zemërimin, i cili sjell deri te problemi.

Zemërimi (tërbimi) i destabilizon mendimet. Ai çrregullon gjykimin normal, udhëheq në depresion, çmenduri dhe veprime të gabuara. Gjatë zemërimit  njeriu mund të lëndojë fizikisht dhe verbalisht personin e dashur, lëndon personin tjetër sikurse kafsha, ose gjatë fazës së depresionit mund të lëndojë veten, ose të bëjë vetëvrasje. Kur zemërimi orientohet ndaj një grupi njerëzish, ai mund të shprehet me terrorizëm, qoftë kur drejtohet kundër një grupi njerëzish, feve dhe popujve të tjerë. Plotësimi natyral i dëshirave normale, qoftë në kuptimin e ushqimit, ose të marrëdhënieve seksuale është parakusht për parandalimin e zemërimit. Ekzistojnë shumë kemikate dhe hormone që ndikojnë në disponimin dhe sjelljen tonë.

Është e ditur që hipoglicemia (niveli i ulët i sheqerit në gjak), ose tajitja tejmase e hormoneve të gjëndrës mbrojtëse ndikon në disponimin tonë dhe shkakton zemërimin. Hormonet duhet të mbahen në baraspeshë, e cila e lehtëson harmoninë tonë shpirtërore. Pejgamberi ynë, Muhamedi, sal-lallahu alejhi ue selem, u dërgua për mbarë njerëzimin për të na mësuar sjelljet e bukura morale dhe vazhdimisht ka folur për kontrollimin e zemërimit. Një sahab e pyeti Pejgamberin: “Më jep një këshillë të shkurtër për moralin në bazë të së cilës mund të shpresoj mirësi në këtë dhe në botën tjetër?”  Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ue selem, iu përgjigj: “Mos u zemëro.”

Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ue selem, njëherë i pyeti  shokët e tij: “Kë mendoni njeri të fortë?”Ndërsa ata iu përgjigjën: “Ai që mund ta mposhtë dikë në luftë.” Pejgamberi u përgjigj: “Nuk është kështu. I fortë është ai që mund të kontrollohet në momentet e hidhërimit.”

(Visited 100 times, 1 visits today)
Top