Sábado, 13/8/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Yndyra dhe vaji (Duhn) – Lyerja e kokës me vaj e zbukuron dhe e zhvillon flokun

Yndyra dhe vaji (Duhn) – Lyerja e kokës me vaj e zbukuron dhe e zhvillon flokun

Yndyra dhe vaji (Duhn)

Yndyra zë poret dhe pengon prishjen e lëkurës. Përdorimi i saj pas një banje me ujë të ngrohtë lagështon dhe shkëlqen trupin. Lyerja e kokës me vaj e zbukuron dhe e zhvillon flokun. Ai ndihmon kundra fruthit dhe shumicës së sëmundjeve që prekin flokët. Tirmidhiu sjell hadithin e përcjellë nga Ebu Hurejra, se Pejgamberi (s.a.u.s.) ka thënë: “Përdoreni vajin në ushqimet tuaja dhe lyhuni me të.”

Për vendet e nxehta, siç është Hixhazi, yndyra është një nga ruajtëset më të mira të shëndetit dhe ndër ilaçet më efikase, duke u bërë kështu e domosdoshme për banorët e këtyre vendeve. Ndërsa për ata që jetojnë në vende të ftohta, ajo nuk është aq e nevojshme. Gjithsesi, duhet thënë se lyerja e shpeshtë e kokës me vaj dëmton shqisën e të parit.

Llojet më të dobishme ndër lyrat e thjeshta janë: vaji i zakonshëm, pas të cilit vjen dhjami, e pastaj vaji i susamit.

Për sa u përket lyrave të përbëra, disa prej tyre janë të lagështa dhe të ftohta. E tillë është, për shembull, esenca e lulevjollcës, e cila lehtëson dhembjet e nxehta të kokës dhe përgjum syrin. Ajo lagështon trurin, ndihmon kundra krisjeve (ose frakturave) të kockave dhe kundra tharjes së tepërt të lëkurës. Ajo shërben si pomadë mjaft rezultative kundra fruthit dhe puçrrave të thata. Esenca e lulevjollcës i bën nyjat e eshtrave më elastike dhe është e përshtatshme për ata që e ndiejnë shumë të nxehtin gjatë verës. Disa lyra të tjera të përbëra janë të nxehta dhe të lagështa, siç është vaji i moringës,1 i cili nxirret nga farat e saj të bardha, të ngjashme me stikat. Ky lloj vaji qetëson nervat dhe ndihmon kundra njollave dhe mungesës së pigmentit në disa zona të lëkurës. Ai përthith këlbazën e trashë, zbut tejzat e thata dhe ngroh nervat. Ai pastron dhëmbët dhe i mbron ata nga prishja. Po ashtu, kushdo që e lyen kokën e fytyrën me vajin e moringës nuk preket nga fruthi ose nga plasaritjet e lëkurës. Kur je ftohur në veshka ose kur vuan nga pikimi i pakontrolluar i urinës, mund të lyesh organet gjenitale dhe ijët me këtë vaj.

(Visited 240 times, 1 visits today)