Sábado, 10/6/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Vrasja e 154 emigrantëve shqiptarë në Greqi, priten hetime

Vrasja e 154 emigrantëve shqiptarë në Greqi, priten hetime

Familjet e viktimave shqiptarë të vrarë nga policia greke dhe nga neonazistët, ende nuk kanë marrë zyrtarisht një përgjigje nga Athina zyrtare, lidhur me hetimet për këto vrasje. Ata kërkojnë që qeveria greke dhe ajo shqiptare të fillojnë hetimin për këtë çështje, pasi numri i emigrantëve të vrarë në tokën greke është mjaft i madh, raporton “Shekulli”.

shqiptaret ne greqi

Shkatërrimi i “Agimit të Artë” është një rast i mirë për të zbardhur vrasjet që janë kryer ndaj emigrantëve shqiptarë dhe për të vënë para drejtësisë autorët. Nga të dhënat numërohen rreth 154 emigrantë shqiptarë të pafajshëm që janë vrarë në tokën greke. Ky nuk është një problem që duhet lënë në heshtje nga autoritetet greke, por pritet një nxitje dhe një bashkëpunim i dyanshëm edhe nga ana e Shqipërisë, për të dënuar dhe parandaluar aktet e mëtejshme. Problemi është shumë i qartë! A do ta ketë vullnetin politik qeveria greke për të nxjerrë para përgjegjësisë vrasësit?

Në periudhën nëntor 1992- mars 1997″>1997 janë vrarë 47 emigrantë, ku nga këta 45 ishin shqiptarë dhe 2 romë. Në këtë periudhë ka pasur rreth 141 sulme kundra emigrantëve, ku mekanizmi shtetëror (policia) ka kryer 86 sulme. Deri më sot llogariten rreth 154 vrasjeve makabre, transmeton Shekulli studimin e autorit Shpëtim Zinxhiria.

Disa emra të emigrantëve të vrarë në Greqi S. Grina vrarë më 1992 N. Dremaj (20 vjeç ) vrarë më 18/12/ 1992; A. Kuka (18 vjeç) 25/02/1995; I. Frroku (26 vjeç) 15/03/ 1995; A. Trocka 27/03/1995; A.Isaku 1/05/1995; Q. Bikli Nëntor 1995; T. Kodra 2/12/1995; B. Xixa (28 vjeç) 26/12.1996; J. Moka Nëntor 1996 Erion. X (14 vjeç) 8/02/1996; G. Meko (17 vjeç) 6/04/1997″>1997; I. Meksi ( 26 vjeç) 3/08/1997″>1997; A. Domaniku (16 vjeç) 30/09/1997″>1997; B. Bregkoki ( 30 vjeç) 16/12/1997″>1997; H. Sefa (19 vjeç) 28/12/1997″>1997; A. Fotiu 8/05/1998″>1998; B. Bakollari (28 vjeç) 5/06/1998″>1998; M. Gjenci 15/06/1998″>1998; S. Butka (40 vjeç) 8/11/1998″>1998; A. Hoxholli Nëntor 1998″>1998; I. Subashi 2/08/1999″>1999; S. Qilari 14/02/1999″>1999; A. Vekshi Mars 1999″>1999; A. Vejziu 13/03/1999″>1999; L. Pepa (20 vjeç) 18/03/1999″>1999; F. Neta (45 vjeç) 7/04/1999″>1999; A. Sufo 16/07/1999″>1999; A. Xhafa (48 vjeç) Prill 2000; B. Qoshku (23 vjeç) 1/11/2000; Xh. Kacani (22 vjeç) 23/11/2000; G. Çelniku (20 vjeç) 21/11/2001; A. K. (32 vjeç) 2/11/2002; A. Beso (27 vjeç) 11/05/2003; G. Fati (23 vjeç) 23/08/2003; A. Vreto (25 vjeç); 23/08/2003 V. Bytyçi (18 vjeç); 23/09/2003 A. Lufo (20 vjeç) Korrik 2003; L. Bërdëllima (36 vjeç) 11/08/2004; J. Karo (30 vjeç) 16/09/2004; I. Frroku (26 vjeç) 15/03/2005; B. Praimi (39 vjeç) 8/09/2005; F. Lika (24 vjeç) 2/11/2005; E. Jahaj (18 vjeç) 1/01/2006; L. K. (20 vjeç) 15/03/2007; G. Lajoti Nëntor 2007; L. Kalca (18 vjeç) 15/04/2007; I. Late (45 vjeç) 8/11/2007; A. Zoto (20 vjeç) 1/03/2008; F. Lala (24 vjeç) 22/09/2008; E. Bakiu (22 vjeç) 22/09/2008; A. Gashi 20/04/2009; N. Todi (20 vjeç) 4/02/2010; A. Manko 1/06/2010.

Mosha mesatare e emigrantëve të vrarë është 26 vjeç. Mosha më e madhe e të vrarëve është 48 vjeç, ndërsa mosha më e re është 13 vjeç.

Disa emra të policëve grekë që kanë vrarë emigrantët e pafajshëm:

I. Sejtaridhis * 9/11/1992; Dh. Janopoulos 27/12/1992; A. Dellas 12/09/1993; A. Mesinis 20/02/1994; N. Kunapakis 9/03/1994; L. Karajanis Nëntor 1994; I. Rigas nëntor 1994; I. Sejtaridhis * 9/11/1992; Dh. Janopoulos 27/12/1992; A. Dellas 12/09/1993; A. Mesinis 20/02/1994; N. Kunapakis 9/03/1994; L. Karajanis nëntor 1994; I. Rigas Nëntor 1994. S. Papadopulos 25/02/1995; A. Fotopulos Nëntor 1995; D. Karakajdas 20/01/1996; D. Spiropulu 11/11/1996; D. Trimis 10/11/1996; M. Andreopulos 8/02/1997″>1997; S. Tagaras 15/04/1997″>1997; D. Tsagrakos 3/08/1997″>1997; G. Spanidis 16/12/1997″>1997; G. Atmaxidis 6/03/1998″>1998; S. Demetriu 8/05/1998″>1998; P. Tcoleridis 8/11.1998″>1998; K. Zaharopulos Shkurt1999″>1999; And. Kanavas Mars 1999″>1999; Ath. Kanavas 13 mars1999″>1999; J. Rizopulos 21/11/2001. /albeu/