Sexta-feira, 31/3/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Vitex, Agnus Castus dhe Fertilitetit te femrat

Vitex, Agnus Castus dhe Fertilitetit te femrat

AGNUS CASTUSAgnus Castus apo të njohur me emrin Vitex, një bime kjo që është përdorur me mijëra vite për të përmirësuar sistemin reproduktiv të femrës por gjithashtu edhe te meshkujve.

Sot përdorimi i kësaj bime është i lidhur ngusht me përmirësimin e Fertilitetit apo aftësisë së femrës për te mbet shtatzëne.

Vitexi është një bimë shumë e bukur e cila është banore e regjionit mesdhetar, shpesh gjindet në Greqi dhe Itali, por ka gjasa të gjindet edhe ne disa vende te Afrikës dhe ato Euroaziatike.

Ne kohen e fundit janë bëre një numër i madh i hulumtimeve moderne mbi efektshmërinë e kësaj bime.

Në Gjermani është kryer një studim masiv me mijëra gra të moshave të ndryshme dhe rezultatet kanë qene befasuese të cilat kanë dëshmuar aftësinë mrekulluese të kësaj bime në përmirësimin e hormoneve, gjegjes për fertilitetin e femrës.

Ajo çka është tejet interesante për këtë bimë është se kjo nuk përmban fare hormone por ndihmon organizmin në prodhimin e hormonit “lutenize hormon” që është përgjegjes për ovulimin e femrës, i cili metutje ndihmon prodhimin e hormonit të njohur si progresteron.

Në vazhdim po i cekim të mirat qe sjell kjo bimë:
Rrit dukshëm fertilitetin e femrës, ndihmon luftimin e Endometriozes ( Ne Gjermani përdoret nga Gjinekologet për trajtimin e Endometrioses), Permireson dukshem simptomat premenstruale si: dhimbje e gjoksit, depresion, aknet, shtimin e peshes, nervozen, si dhe apetitin e shtuar para ciklit.

Shkencërisht është vërtetuar se Vitexi përmirësonte ciklin e qregulluar, preventon dukshëm dështimet spontane (abortet) duke stimuluar prodhimin e progresteronit ( shumica e aborteve ndodhin për shkak të nivelit të ulët të progresteronit).

Stabilizon ciklin menstrual pas përfundimit të tabletave kontraceptive, përdoret për te preventuar cistat e vezoreve etj.
Kjo bimë është tejet efektive por duke pasur parasysh qe nuk përmban hormone natyrale duhet te përdoret një kohë më të gjatë, efektet e saj vërehen me se miri pas 3 muajve të perdorimit.

Per ta arritur efektin maksimal te rritjes së fertilitetit mund të perodoret prej 3 deri ne 18 muaj.

Me se miri funksionon nëse kombinohet me dietë te shendeteshme dhe ushtrime relaksuese.

Eshtë tejet me rendësi të konsultohet Nutricionisti apo Terapeuti i Mjeksisë Alternative para përdorimit te saj për ta përcaktuar dozën dhe kohëzgjatjen e përdorimit.

Grate shtatezene dhe ato te cilat vuajne nga kanceri i gjirit nuk rekomandohen ta perdorin ket bime.

AGNUS CASTUS2