Terça-feira, 12/11/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Veçoritë mjekësore të kamomiles

Veçoritë mjekësore të kamomiles

kamomili

Veçoritë mjekësore të kamomiles:

Anti-Infektiv, pastrues, nxites i djersitjes, qetesues, anti-kontraktues(kunder ngerqit), largues i gazrave, nxites i tretjes, gjallerues.

Duhet perdorur 2 ore pas shujtave te ngrenies.

– Prej veçorive të mrekullueshme të kamomiles është se ai ka veti parandaluese ndaj ëndërrave të frikshme dhe ankthit, si dhe është një qetësues i përgjithshëm i trupit dhe i shpirtit gjithashtu. Prandaj, kamomileja është shumë e dobishme për pagjumësinë, pikëllimin, frikën dhe shqetesimet shpirtërore në përgjithësi, të cilat shtojnë edhe më shumë mundësinë e paraqitjes së ankthit.
– Bimët e therrmuara te kamomiles përdoren gjithashtu për mjekimin e infeksioneve të lëkurës, plagëve të gojës dhe infeksionin e thonjëve.
– Avulli i formuar nga vlimi i luleve të kamomes përdoret për t’u thithur në rastet e infeksionit të rrugëve të frymëmarrjes: hundës, fytit dhe laringut.
– Tretja e lengshme e luleve të kamomiles përdoret si përdorim i jashtëm për larjen e syve të ndezura apo Oftalmik, për larje të organit seksual femeror në rastet e sekrecioneve të bardha apo që mbajnë erë të keqe, si dhe për qelbëzimet e lëkurës në përgjithësi.
– Lëngu i zierë i kamomiles është i dobishëm për çrregullimet e tretjes, antiveprues ndaj shtrëngimeve të barkut dhe ul temperaturën.
– Kamomileja përdoret gjithashtu në produktet kozmetike mjekësore.
– Kamomileja ka veti të shërojë infeksionet si dhe ka rol antibiotiku në shërimin e tyre. Mjafton të ziesh një sasi të vogël kamomileje dhe ta thithësh me hundë avullin e tij për të zbutur infeksionin e shkaktuar në vrimat e hundës dhe për të asgjësuar mikrobet që gjenden aty, për një kohë të shkurtër.
– Kamomili ndihmon në heqjen e gulçës së shkaktuar në stomak dhe në të gjithë organin e tretjes, heq dhembjet e barkut, të zorrëve dhe ndonjëherë edhe të fshikëzës së tëmthit. Përveç kësaj, ai ka luan rol edhe në lehtësimin e dhembjeve të menstruacioneve.
– Kamomileja përmirëson sistemin imunitar të trupit dhe vepron në shtimin e rruazave të bardha të gjakut.
– Kamomileja përdoret gjithashtu për mjekimin e ulçrës(te thatit) së lukthit, por duke përdorur një metodë të posaçme pergatitjeje në këtë mënyrë:
Menjehere pasi i sëmuri të pijë çajin e kamomiles, të shtrihet mbi shpinë dhe të qëndrojë 5 min, pastaj të shtrihet nga krahu i majtë për 5 min të tjera, pastaj mbi bark dhe pastaj nga krahu i djathtë, me qëllim që të sigurohet qarkullimi i kamomiles në të gjitha muret e lukthit, sepse çaji e kalon shumë shpejt lukthin dhe nëse i sëmuri qëndron ulur apo në këmbë, nuk arrihet qellimi. Bashkë me çajin e kamomiles, për mjekimin e ulçerës së lukthit, përdoren edhe disa barna të përshkruara nga mjeku.
– Përgatitja e çajit të kamomiles bëhet në atë mënyrë që në fillim të vlohet uji dhe pastaj të hidhet në enën ku janë vendosur lulet e kamomiles, sepse në këtë formë, kamomileja nxjerr sasi më të madhe ozoline dhe lëndësh të tjera të dobishme që gjenden te kamomileja.
– Nuk duhet tepruar në përdorimin e kamomiles, sepse në këtë rast ndodh efekt i kundërt dhe personi e ndjen kokën të rënduar dhe kur e lëviz atë, ndjen dhembje koke.

(Visited 33 times, 1 visits today)
Top