Quarta-feira’, 8/2/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Vdekjet nga sëmundjet kardiovaskulare, gjithnjë e në rritje

Vdekjet nga sëmundjet kardiovaskulare, gjithnjë e në rritje

Si arsyet kryesore për vdekjet në strukturat e sëmundjeve të qarkullimit të gjakut me 100 vdekje në 100.000 banorë ose 2000 vdekje në vit, marrin pjesë edhe sëmundjet ishemike të zemrës

zemra anatomia

Sipas detajeve të Entit Shtetëror të Statistikës, në vitin 2012, nga sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut, kanë vdekur 11.926, nga të cilët 5739 janë meshkuj, ndërsa 6.187 janë femra, me një shkallë të vdekshmërisë prej 578 në 100.000 banorë. Si arsyet kryesore për vdekjet në strukturat e sëmundjeve të qarkullimit të gjakut me 100 vdekje në 100.000 banorë ose 2000 vdekje në vit, marrin pjesë edhe sëmundjet ishemike të zemrës. Çdo vit regjistrohen më shumë se 3000 sëmundje të zemrës.

Këtë sot e theksoi drejtori i Institutit për Shëndet publik në Maqedoni, Shaban Mehmeti, në konferencën për shtyp me rastin e Ditës botërore të zemrës, e cila shënohet më 29 shtator nën moton “Fillo drejt zemrës së shëndoshë”.

“Me masat e duhura të aktiviteteve dhe ndryshimeve në stilin e jetës, këto faktor të rrezikshëm mund të zvogëlohen, ndërsa me këtë të zvogëlohet edhe shfaqja e sëmundjeve kardiovaskulare. Kjo do t’i zvogëlojë edhe harxhimet për mbrojtje shëndetësore, do ta përmirësojë kualitetin e jetës”, theksoi Memeti.

Zëvendësministri i shëndetësisë, Jovica Andovski, tha se Programi për parandalimin, trajtimin dhe kontrollin e sëmundjeve kardiovaskulare në Maqedoni deri në vitin 2020, të cilën për herë të parë e solli Ministria e Shëndetësisë, është edhe një segment i rëndësishëm nga seria e punëve për parandalimin dhe kampanjat të cilat vendi dhe Ministria në vazhdueshmëri i marrin për zbulimin e sëmundjeve kardiovaskulare.