Quarta-feira’, 8/4/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Vdekja e Ebu Talib

Vdekja e Ebu Talib

Vdekja e Ebu Talib

Vitin e dhjetë të profecisë, ndërron jetë Ebu Talibi, xhaxhai zemërbutë dhe i dashur i profetit Muhamed a.s. Vdekja e tij, e hidhëroi pa masë të dërguarin e Zotit a.s. Profeti a.s ishte rritur dhe edukuar në shtëpinë e Ebu Talibit. Ai kishte qenë babai i tij. Edhe pse Ebu Talibi nuk e pranoi islamin, ai e mbrojti Profetin a.s me vendosmëri dhe vuajti bashkë me të gjatë bojkotit të kurejshëve.

Në çastet e vdekjes së Ebu Talibit, Profeti a.s i qëndronte tek koka. Sakaq, Ebu Xhehli dëgjon se Ebu Talibi po jepte shpirt dhe menjëherë shkon ta shohë për herë të fundit. Ai u kërkoi leje familjarëve të hyjë brenda dhe ata e lejuan. Profeti a.s i thoshte:”O xhaxhai im! Thuaj:”Nuk ka zot tjetër përveç Allahut dhe Muhamedi është i dërguari i Allahut”. Me këtë fjalë, unë do të mbroj ditën e Kiametit.”

Ebu Xhehli ndërhyn dhe i thotë:”O Ebu Talib! Pasha Zotin, po e the atë fjalë do të bëhesh gazi i arabëve.” Sa herë që Profeti a.s i sugjeronte xhaxhait të tij të dëshmojë shehadetin, ndërhynte Ebu Xhehli duke e frikësuar. Ebu Talibi nuk dinte ç’të bëjë. Para se të mbyllë sytë, Ebu Talibi tha:”Kam frikë se do më tallin arabët.”

 

(Visited 35 times, 1 visits today)
Top