Terça-feira, 17/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Udhërrëfyes për edukimin e familjes

Udhërrëfyes për edukimin e familjes

 

Gjërat që e ndihmojnë në ndërtimin e vetëbesimit te fëmijët

shkruar nga Abdulkerim Bekker

Informimi se e duam atë

-ngrohtësia familjare që ia ofrojmë fëmijës dhe informimi se e duam atë.

-dhënia e një shkalle të pavarësisë në zgjedhjen e veshmbathjes, lojërave dhe kontakteve.

– trimërimi, lavdërimi dhe përkujtimi i tij me vecoritë dhe sukseset e tij.

-përmendja e pikave të epërsisë, të cilat i posedon gjatë krahasimit të tij me të tjerët.

-trimërimi i tij për aplikime shkaencore në mejdanet e ndryshme të jetës, sepse e thyen pengesën e iluzionit dhe e largon frikën intuitive ndaj të panjohurës.

-duhet t’ia tregojmë fëmijës shkaqet që shpien në dështim, pasi dështimi i përsëritur shkakton humbjen e vetëbesimit. Nëse dështimi i tij është nga shkaku i neglizhencës, prindërit duhet ta mësojnë se si duhet të kujdeset ndaj mësimit, si ta organizojmë kohën dhe e përcjellin në këtë drejtim.

-t’ia mësojmë mënyrën e kompensimit dhe të zëvendësimit, nëse fëmija vuan nga ndonjë e metë e trupin e tij e orienton që të përqendrohet në sferat shkencore dhe intelektuale, nëpërmjet të cilave manifeston vetëbesim. Nëse nuk gëzon mencuri të qartë e orienton që të shtojë leximin dhe përmirësojë kuptimin, e keshtu me rathë…

Nga libri: Udhërrëfyes për edukimin e familjes

(Visited 106 times, 1 visits today)