Terça-feira, 20/10/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Tregues të cilësisë së lartë të ujit të pijshëm

Tregues të cilësisë së lartë të ujit të pijshëm

Uji (Maa)
Uji është burimi i jetës, pija më e mirë që ekziston dhe një nga
bazat e ekzistencës, madje ai është baza më e rëndësishme e jetës,
pasi Allahu e ka krijuar çdo qenie të gjallë prej ujit.
Ka mendime të ndryshme në lidhje me çështjen: a është uji baza e
ushqimit të trupit, apo ai thjesht ndihmon në shpëlarjen dhe
tretjen e ushqimit?
Uji është një substancë e lagësht dhe e ftohtë, që largon nxehtësinë,
ruan lëngjet e trupit, zëvendëson lëngjet që humbasin, zbut
ushqimin dhe ndihmon në bartjen e tij nëpërmjet enëve të gjakut.
Janë dhjetë kritere dhe tregues të cilësisë së lartë të ujit të pijshëm:
Së pari, uji duhet të jetë pa ngjyrë. Së dyti, nuk duhet të ketë asnjë
lloj ere. Së treti, duhet të jetë i ëmbël dhe i freskët ashtu si uji i Nilit
355
dhe i Eufratit. Së katërti, duhet të jetë i lehtë. Së pesti, vendburimi
duhet të jetë i pastër dhe jo i ndenjur. Së gjashti, uji është më i
pastër kur burimi i tij është më i thellë. Së shtati, ujin duhet ta
rrahë era dhe dielli, dhe jo të jetë i fshehur nën tokë. Së teti, burimi
nuk duhet të jetë i ndenjur, por i rrjedhshëm. Së nënti, uji duhet të
rrjedhë me bollëk, në sasi të mëdha, sepse kështu i largohen
papastërtitë që mund të bartë. Së dhjeti, rrjedha e burimit duhet të
jetë me drejtim veri-jug ose perëndim-lindje.
Nëse i kërkon të gjitha këto cilësi bashkë, do t‟i gjesh pikërisht te
ujërat e katër lumenjve: Nili, Eufrati, Sajhuni 1 dhe Xhajhuni. 2 Në
dy Sahih-ët është rrëfimi i Ebu Hurejrës, që përcjell se Pejgamberi
(s.a.u.s.) ka thënë: “Sajhuni, Xhajhuni, Nili dhe Eufrati janë ndër
lumenjtë e Xhenetit.”
Ndërsa lehtësia e ujit përcaktohet me tri mënyra:
Së pari, uji duhet ta përçojë shpejt të ftohtin dhe nxehtësinë.
Hipokrati ka thënë: “Uji që ftohet ose nxehet shpejt është uji më i
lehtë.”
Së dyti, duke e peshuar atë.
Së treti, duke marrë dy copa pambuku me masa të barabarta dhe
duke e lagur secilën prej tyre me ujë prej burimi të ndryshëm nga
ai i ujit të copës tjetër. Më pas, të dyja copat thahen dhe vihen në
peshore. Ajo që është më e lehtë tregon që ka patur pikërisht ujin
më të lehtë.
Mjedisi ku gjendet dhe rrjedh uji ka një ndikim të thellë tek ai. Për
shembull, burimet që ndodhen në veri janë në përgjithësi më të
ftohtë dhe me ujë disi më të trashë, për shkak të erërave veriore.
Edhe uji që kalon nëpër shkëmbinjtë e pasur me minerale
ndikohet prej tyre.
1 Lumi Sajhun, që sot quhet Sir Darja, kalon nëpër Azinë Qendrore dhe
derdhet në detin Aral. Ai është rreth 2704 km i gjatë (shën. i përkth.).
2 Xhajhun është lumi që sot quhet Amu Darja. Ai është lumi më i gjatë që kalon
në Azinë Qendrore, rreth 2495 km, dhe ashtu si Sajhuni (Sir Darja), ai derdhet
në detin Aral (shën. i përkth.).
356
Uji i pastër e i freskët është i dobishëm si për të sëmurët, edhe për
të shëndetshmit. Akoma më i mirë e më i shijshëm ai është në
gjendje të ftohtë. Megjithatë, uji nuk këshillohet të pihet menjëherë
pas zgjimit, pas marrëdhënieve seksuale, pasi ke bërë banjë të
trupit ose pasi ke ngrënë fruta. Nuk ka problem nëse pi ujë gjatë
ngrënies, por nuk duhet të teprohet. Më e mira është që të pihen
vetëm disa gllënjka, pasi kështu nuk e dëmton stomakun, por e
forcon atë, shuan etjen dhe nxit dëshirën seksuale.
Uji i ngrohtë, nga ana tjetër, shkakton fryrje të barkut dhe efekte të
kundërta me ato që përmendëm për ujin e ftohtë. Uji i ngrohtë i
ndenjur është më i mirë se uji i ngrohtë i freskët.
Uji i ftohtë është më i mirë se i ngrohti për organizmin, pasi ai
pastron gjakun dhe kokën. Uji i ftohtë largon substancat e prishura
dhe është i shëndetshëm për dhëmbët. Ai është i volitshëm për
trupin në mot të nxehtë.
Megjithatë, uji i ftohtë nuk është i këshillueshëm për ata që vuajnë
nga të ftohtit ose nga ënjtjet e ndryshme, pasi këto raste kanë
nevojë për ngrohtësi, që të shërohen. Uji tepër i ftohtë dëmton
dhëmbët, e nëse e pi rregullisht kështu, ai mund të shkaktojë
bronkit e dhembje gjoksi.
Kur është shumë i ngrohtë ose shumë i ftohtë, uji dëmton nervat
dhe mjaft organe të trupit. Njëri prej tyre është dekompozues (uji i
ngrohtë), kurse tjetri grumbullues i lagështisë. Uji i ngrohtë të
qetëson nga problemet me përzierjet e substancave të nxehta,
dekompozon, pjek (maturon) dhe nxjerr jashtë fekalet, shkakton
njomësi dhe nxehtësi, por nuk ndihmon në procesin e tretjes, pasi
prej tij, ushqimi ngrihet dhe qëndron pezull në pjesën e sipërme të
stomakut. Ky lloj uji nuk e shuan etjen shpejt, dobëson trupin dhe
është shkaktar i një morie sëmundjesh. Megjithatë, uji i ngrohtë
është i mirë për të moshuarit dhe për ata që vuajnë nga epilepsia,
dhembjet e kokës prej të ftohtit dhe nga oftalmia.
357
Nuk ka ndonjë hadith që flet për ujin e ngrohur në diell, ashtu si
nuk ka ndonjë doktor të shquar që të ketë këshilluar mospirjen e
tij. Megjithatë, dihet që uji i nxehtë ndihmon në shkrirjen e dhjamit
të veshkave.

(Visited 163 times, 1 visits today)
Top