Domingo, 10/12/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Thuaji se e do, por në veshin e majtë!

Thuaji se e do, por në veshin e majtë!

Thuaji se e do, por ne veshin e majte !

Jemi mësuar që kur fëmijët bëjnë ndonjë faj, tu tërheqim veshin. Kjo është një formë edukimi dhe ndëshkimi fizik. Por, a e kemi pyetur ndonjëherë veten: Çfarë rëndësie ka veshi që i tërheqim fëmijës ?

thuaji se e do

A e di se:

Veshi është shqisa e vetme e cila nuk mund të kontrollohet siç ndodh me shqisat e tjera ? Edhe nëse i mbyll veshët me gishta, sërish zëri arrin të depërtojë. Ndërkohë që shqisat e tjera, të prekurit, shikimin dhe shijimin, e ke më të lehtë ti ndërpresësh ne kontaktin me botën e jashtme.

Veshi është shqisa e vetme që funksionon edhe kur je në gjumë. Prandaj, personi në gjumë zgjohet menjëherë kur dëgjon ndonjë zë të lartë. Ndërkohë që po ti hedhësh parfum, ose ta prekësh mund të mos zgjohet.

Është vërtetuar shkencërisht se veshi i majtë është më i vëmendshëm ndaj ndjenjave dhe emocioneve sesa i djathti, i cili ka vëmendje më të madhe ndaj udhëzimeve. Prandaj, nëse dëshiron t’ia bësh qejfin bashkëshortes apo fëmijëve, shprehua dashurinë, por këtë herë në veshin e majtë.

Në përgjithësi, ajetet e Kuranit fillimisht cekin shqisën e të dëgjuarit dhe mandej shqisat e tjera:
“Ata janë të shurdhër, memecë e të verbër, prandaj nuk kthehen në rrugë të drejtë.” (Bekare, 18)

Dëgjimi është porta nga e cila kalojnë informacionet dhe konceptet. Thotë Ibnul Kajjim:”Dëgjimi është baza e mendjes, themeli i saj, flamurtari, këshilltari dhe ministri.”

Shumë të ditur e vlerësojnë dëgjimin më shumë se shikimin. A nuk është fakt që shumë shkrimtarë, poetë dhe njerëz të penës kanë qenë të verbër, por jo të shurdhër ?

Prandaj, veshët e fëmijëve tanë dhe miqve, duhet ti vlerësojmë dhe ti trajtojmë ndryshe nga ç’jemi mësuar.

Ne duhet ti dëgjojmë kur të flasin, të jemi të vëmendshëm dhe të mos i ndërpresim. Ashtu siç duhet të ulemi të bisedojmë dhe pleqërojmë, me qëllim që të arrijmë në një rezultat. Është për të ardhur keq, por shtëpive tona u mungon një komunikim i tillë. Shumë të rinj pohojnë se:”Babai dëshiron të flasë vetëm ai dhe nuk preferon të më dëgjojë edhe mua.” Një tjetër tregon:”Babai im më ndërpret menjëherë nëse dua të them diçka.” Një i tretë thotë:”Babai as më flet dhe as më dëgjon.”

Përveç tërheqjes, veshi ka një funksion më të fisëm, të cilin duhet ta respektojmë. Ka shumë dallim mes të dëgjuarit të zërit, depërtimit të tij deri tek daullja dhe mes dëgjimit me vëmendje dhe interes, i cili ndërthuret me fjalët dhe bazuar në këtë, merren vendimet.

Çdo njeri i cili është dëgjues i mirë, është dhe bashkëbisedues i mirë. Provojeni një herë, dëgjojeni me vëmendje personin me të cilin po bisedoni dhe do e kuptoni ndryshimin.

Tani, shko tek personi që e do dhe tek veshi i majtë pëshpëriti fjalët: Të dua dhe të kam xhan !

Përshtati: Mjekësia Islame

Tags:
@include "";