Quinta-feira, 25/2/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Studiuesit kanë gjetur se cila është koha më e mirë për të ngelur shtatëzënë për një arsye që mund t`ju çudisë

Studiuesit kanë gjetur se cila është koha më e mirë për të ngelur shtatëzënë për një arsye që mund t`ju çudisë

Studimet e fundit kanë vërtetuar se ka një lidhje të çuditshme midis shëndetit të foshnjave dhe sezonit gjatë të cilit ata lindin.
Është sugjeruar që Maji është më i keqi i muajve për t’u mbetur shtatzënë. Sipas raportit të Universiteti Princeton, “Bebet e ngjizura në këtë muaj dhe që lindin në dimër, kanë 13% më shumë gjasa të lindin të parakohshme dhe koha e tyre e shtatzënisë është pothuajse një javë nën mesataren.” Që nga lindjet e parakohshme dhe pesha e lindjes së ulët shoqërohen me një sërë problemesh shëndetësore si një sistem imunitar më i dobët, aftësi të dobët për shikimin ose dëgjimin më vonë në jetë.

Është vërejtur që nga vitet 1930 që fëmijët e lindur në dimër ishin më të ndjeshëm ndaj problemeve shëndetësore më vonë në jetë. Këta fëmijë u karakterizuan me rritje të ngadaltë, sëmundje mendore, ndonjëherë edhe vdekje të hershme. Ka gjithashtu shumë faktorë që janë të lidhur me aspektin socio-ekonomik që kontribuon në këto dobësi.

 

Doli që nënat që nuk janë të bardha, të pamartuara ose që kanë mungesë të arsimit të lartë mund të kenë probabilitet më të lartë të lindjes së pasardhësve me çështjet shëndetësore dhe zhvillimore. Në lidhje me peshën e lindjes, vera ishte koha më e mirë për të ngjizur fëmijë, periudha ndërmjet qershorit dhe gushtit. Nënat kanë fituar më shumë peshë gjatë shtatëzanive të tyre dhe kanë lindur foshnja që ishin rreth 8 gram më të rënda se foshnjat e lindura në muajt e tjerë.

Burimi: Momjunction
©gatuajshendetshem/a.c./

(Visited 446 times, 1 visits today)
Top