Terça-feira, 17/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Steve Jobs (themeluesi i kompanise Apple) nuk i lejonte femijet e tij te perdornin teknologjine e shpikur nga vete ai!

Steve Jobs (themeluesi i kompanise Apple) nuk i lejonte femijet e tij te perdornin teknologjine e shpikur nga vete ai!

Steve Jobs (themeluesi i kompanise Apple) nuk i lejonte femijet e tij te perdornin teknologjine e shpikur nga vete ai!
A kemi me të vërtetë nevojë për të gjitha teknologjite e fundit? A do t’ju lejoni fëmijëve teknologjitë e reja si iPad?
Steve Jobs nuk e bente dhe për arsye shume të fortë. Pa dyshim, teknologjia mund të rrisë jetën tonë ne disa aspekte. Por kur ne abuzojme me te, ajo mund të shnderrohet ne një varësi shkatërruese. Sipas një studimi të bërë në 2013, 38% e fëmijëve në Shtetet e Bashkuara nën moshën 2 vjecare kanë përdorur një iPhone ose një iPad.
Rreth 1/3 e fëmijëve të moshës ndërmjet 8 dhe 10 kanë celularet e tyre. A është kjo e nevojshme? Në një artikull të se dieles, nje reporter i New York Times Nick Bilton tha ai dikur pyeti Steve Jobs:
– “Kështu që fëmijët tuaj duhet të kene iPad?. Sigurisht, pronari i Apple do të siguroje që fëmijët e tij t’i kene të gjitha,apo jo?”
Steve Jobs u përgjigj:
-“Ata nuk i perdorin ato. Ne kufizojmë sa me shume te mundemi teknologjine qe fëmijët tanë përdorin në shtëpi. ”
Sidomos në Silicon Valley, familjet ne kete vend, i dërgojnë fëmijët e tyre në shkolla jo-tech, si në Shkollën Waldorf në Los Altos, ku kompjuterët nuk janë gjenden kudo me qellim qe nxenesit të përqëndrohen ne mesim.
Kjo u theksua në The Times nga Chris Anderson, CEO i 3D robotikës dhe një baba i pesë femijeve. Ai shpjegon:
-“Fëmijët e mi më akuzojnë mua dhe gruan time si fashistët dhe tepër te shqetësuar rreth teknologjisë. Kjo ndodh për shkak se ne kemi parë rreziqet e teknologjisë së dorës së parë. Unë e kam parë atë në veten time, unë nuk dua të shoh që të ndodhë me fëmijët e mi. Ne shohim varëshmerite tona aktuale për iPhone tanë dhe llojet e tjera të teknologjisë. Ne ishim gjenerata e fundit qe luanim jashtë pikërisht sepse nuk kemi pasur smartphones dhe laptopë. Ne mësuam nga lëvizjest, duart-në bashkëveprim, dhe ne të zhyturit ne informacion nëpërmjet librave dhe shoqërimit me njerëzit e tjerë në krahasim me një kërkim në Google.’
Unë mendoj Steve Jobs e kishte atë të drejtë në lidhje me fëmijët e tij.
Përdorimi i tepruar i teknologjisë njihet se ul durimin, aftësitë e të shkruarit dhe lidhet me semundje si tumoret ADHD dhe probleme te trurit.

(Visited 179 times, 1 visits today)