Sexta-feira, 7/10/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

STERILITETI mashkullorë në rritje!

STERILITETI mashkullorë në rritje!

 

Deri në një të pestën e të rinjve kanë një sasi të ulët të spermës, të përcaktuara si më pak se 20 milionë spermatozoide për mililitër fare. Pyetja pse keni nevojë për kaq shumë spermë për të fekonduar një vezë mbetet një mister, por një sasi e ulët e spermës apo cilësia e dobët e spermës është shkaku kryesor i infertilitetit në lidhje 20 % e çifteve me probleme të pjellorisë në Britani të Madhe, dhe është një ‘faktor shtesë’ në 25 % të rasteve të mëtejshëm. Pra, çfarë po ndodh?
Kërkuesit kanë ngritur shumë hipoteza n’lidhje me këtë problematike nga rrezatimet, ilaçet, kimikatet (pesticidet) ndotësit ‘estrogjenik’ deri tek ato mbidozimet e stresit në jetë që kanë çuar prodhimin e ulet apo jo cilësorë të farës së burrit.

 

MASAT që duhet të merren për tu mbrojtur:
Mundohuni të mos mbidozoje me pilula kontraceptive partneri juaj
Ajrosja e organeve gjenitale tuaj kur ju krijohen kushtet
Tubacioneve e nxehta të banjos të jenë jashtë
Mos shkoni në not në ujërat e zeza të patrajtuara
Shmangni rrezatimin, pastruesit industriale dhe fëmijët me shytat në qoftë se ju nuk e keni pasur atë
Jo mbathjeve të shtrënguara
Largohuni gjërave që ju lidhin me lokalet dhe baret (pirja e duhanit, alkoolit, seksit jashtëmartesor)
Hani ushqim sa më të shendetshëm (largohuni mishrave me origjine të panjohur, perimeve dhe produkteve sa me pak kemikate), përdorni ujitin në vend pijeve industriale dhe shetisni në natyrë.
(Visited 146 times, 1 visits today)