Domingo, 16/1/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Skizofrenia dhe llojet e saj

Skizofrenia dhe llojet e saj

skizofrenia

Skizofrenia – është qrregullim psikik me origjinë të panjohur e cila karakterizohet me qrregullime te te menduarit dhe perceptimit.
Skizofrenet jane me vetedije te kthellet dhe me funksjone intelektuale te ruajtura ndonse me kohe mund te paraqiten deficite kognitive.
Ne shfaqjen e skizofrenise vuajn rol faktoret biologjike dhe psikologjik.
Qe nga kohrat me te hershme eshte e njohur qe shkizofrenia paraqitet me se shumti ne disa familje ku rreziku i semundjes per antarë te familjes se te semurit eshte midis4-9 %.
Faktoret te cilet ndikojne ne fillimin e semundjes nuk jane specifik mirpo streset jane specifike te cilat ne interaksjon me faktoret predispozitiv perjashtojne semundjen.

–LLOJET E SKIZOFRENIS JANE:

SKIZOFRENIA HEBEFRENE-
është forme e skizofrenis qe paraqitet me heret ne adoleshenc kur dominojn ndryshime afektive,sjellja është e papergjegjshme.

–SKIZOFRENIA SIMPLEKS-ka fillim gradual të padukshemdhe zhvillim progresivi cili manifestohet me sjellje të quditshme.

–SKIZOFRENIA KATATONE-manifestohet me qrregullime psikomotorike siq jane hiperkinezia dhe stepori,ku pacjentet qendrojne ne nje pozicjone me ore te tera.

–SKIZOFRENIA PARANOIKE-paraqitet me vone madje ne dekaden e tret apo të katert të jetes dhe karakterizohet me shfaqjen relativisht të gjate të ideve paranoike.

Pergatiti inf.Qendresa Paqarizi

(Visited 1,168 times, 2 visits today)
Top