Quinta-feira, 18/8/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Skizofreania

Skizofreania

shifozrenia

Skizofreania- Mungesa e enzimës rrit rrezikun për skizofreni

Neurologët nga Instituti Mjekësor Johns Hopkins kanë zbuluar se mungesa e një enzime te minjtë, e cila i kontribuon sëmundjes Alzheimer, shfaq një numër të madh sjelljesh të ngjashme me skizofreninë.


Ky zbulim e shton mundësinë se kjo enzimë mund të participojë në zhvillimin e skizofrenisë dhe çrregullimeve tjera psikiatrike te njerëzit dhe në këtë mënyrë mund të ndihmojë në zhvillimin e terapive të reja.

Enzima BACE1, proteinë prekursore amiloide për pozitën beta, gjeneron proteinat amiloide të cilat çojnë në paraqitjen e sëmundjes Alzheimer. Shkencëtarët kohë më parë kanë menduar se nëse largohet BACE1 mund të parandalohet sëmundja Alzheimer.

“E kemi ditur që moti se si shtesë e proteinës prekursore amiloide, BACE1 ndërvepron me proteinat tjera, mirëpo nuk e kemi ditur se si këto ndërveprime mund të ndikojnë te sjellja”, ka thënë Alena Savonenko asistente e neuropatologjisë në Institutin Hopkins.

Nga studimet e realizuara te minjtë, grupi studiues ka vërtetuar se minjtë me mungesë të BACE1 zhvillojnë shumë veçori të ngjashme me skizofreninë, ndërsa disa prej tyre kanë arritur përmirësim pas trajtimit me barna antipsikotike, siç është clozapine.

Meqenëse skizofrenia është një çrregullim i shkaktuar nga shumë faktorë, ky grup studiues shpjegon se BACE1 mund të kontribuojë në rritjen e rrezikut nga skizofrenia te disa pacientë, ndërsa për studime të mëtutjeshme miu- BACE1 do të përdoret si model për të kuptuar kontributin molekular te sëmundja.

Burimi: Johns Hopkins Medical Institutions
përshtati dr. Rexhep Etemi

(Visited 208 times, 1 visits today)