Quarta-feira’, 18/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Simptomat e kancerit të qafës së mitrës: Shenjat paralajmëruese që nuk duhet ti injoroni!

Simptomat e kancerit të qafës së mitrës: Shenjat paralajmëruese që nuk duhet ti injoroni!

Çdo vit në Britanine e Madhe, mbi 3.000 gra do të diagnostikohen me kancer të qafës së mitrës.
Vetëm 63% e njerëzve me kancer të qafës së mitrës mbijetojnë për më shumë se 10 vjet pas diagnozës, edhe pse 100% e rasteve janë të parandalueshme.
Një test është ende mënyra më efektive e identifikimit të kancerit të qafës së mitrës. Të jesh në gjendje të identifikosh shenja të ndryshimit në qafën e mitrës mund të shpëtojë edhe jetën tënde.

Disa nga shenjat paralajmëruese të hershme të kancerit:

Dhimbje koke – Leuçemia është një kancer që mund të shkaktojë dhimbje koke për periudha të zgjatura kohore.
Kollë e vazhdueshme – Një kollë e vazhdueshme që zgjat për javë apo edhe muaj është një shenjë e një problemi më serioz. Nëse filloni të shihni gjak pas kollitjes, shkoni tek një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.
Ethe – Kanceri e bën trupin tuaj të dobët. Sistemi imunitar nuk do të funksionojë në mënyrë optimale. Bakteret do ta kene më të lehtë për të sulmuar trupin tuaj.
Plage që nuk shërohen – Sëmundjet e hapura që nuk shërohen kurrë janë një shenjë tjetër e mundshme të kancerit. Këto plagë do të rrjedhin gjak, por kurrë nuk do të shërohen. Këto plagë mund të jenë një shenjë e kancerit të lëkurës ose diabetit.
Dhimbja e belit që lëviz në pjesën e prapme – Kancer pankreatik është një nga kanceret më vdekjeprurëse që mund të merrni. Vetëm 14% e njerëzve që zbulojnë këtë kancer në fazat më të hershme mbijetojnë. Pancreatia është në abdomen që ndihmon në rregullimin e enzimeve të trupit tuaj.

Gratë duhet të fillojnë të bejne teste të zbulimit nga mosha 25 vjeç dhe duhet të shkojnë çdo tre vjet derisa të jenë 50 vjeç për të monitoruar anomalitë.

Pas kësaj, gratë duhet të shkojnë çdo pesë vjet dhe të vazhdojnë derisa të jenë 65 vjeç. Anomalitë janë shumë të lehta për t’u testuar, sepse qafa e mitrës – ndryshe nga çdo pjesë tjetër e mitrës – është shumë më e kapshme për marrjen e mostrave.

Cilat janë simptomat e kancerit të qafës së mitrës?

Kanceri i qafës së mitrës shpesh nuk ka simptoma derisa të jetë mjaft i avancuar, prandaj është e rëndësishme të testoheni rregullisht
Sidoqoftë, simptoma më e zakonshme e kancerit të qafës së mitrës është gjakderdhje nga vagina herë pas here kur ju keni një periudhë.

Mund të keni gjakderdhje:

1. Midis periudhave
2. Gjatë ose pas seksit
3. Në çdo kohë nëse kaloni menopauzën tuaj

Disa gra gjithashtu kanë një përzierje të simptomave të mëposhtme:
4. Një shkarkesë vaginale me erë të pakëndshme
5. Vështirësi ose dhimbje gjatë seksit
6. Dhimbja në lidhje me seksin quhet dyspareunia.

Ka shumë probleme të tjera që shkaktojnë këto simptoma. Shumica e tyre janë shumë më të zakonshme se kanceri i qafës së mitrës. Por duhet të shkoni te mjeku menjëherë nëse keni ndonjë shqetësim.

Faktorët që rrisin ekspozimin ndaj virusit, të cilat përfshijnë:

Të jesh seksualisht aktiv ne një moshë shume te re
Të kesh fëmijë në moshë te re
Lindja e shumë fëmijëve
Duke pasur një numër më të lartë të partnerëve seksualë.
Përdorimi afatgjatë i pilulës kontraceptive (më shumë se 10 vjet) mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës, por përfitimet e pilulës i tejkalojnë rreziqet për shumicën e grave
/©gatuajshendetshem.com
përktheu j.memeli/

(Visited 871 times, 1 visits today)