Sábado, 30/9/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Si të zbulojmë sëmundjen e kancerit dhe metodat efikase për shërimin e tij?!

Si të zbulojmë sëmundjen e kancerit dhe metodat efikase për shërimin e tij?!

kanceri

Njeriu dhe kanceri

Ka kaluar një kohë shumë e gjatë që njeriu është duke u përpjekur në forma të ndryshme se si ta përmirësojë jetën e tij duke hulumtuar rreth shkaqeve të sëmundjeve dhe rënkimeve për të dalë fitimtar në betejat dhe përleshjet e rrepta që na ofrohen nga armiku i njeriut, që është sëmundja. Në lidhje me sëmundjen e kancerit kanë folur dijetarë dhe mjekë të shumtë, duke spikatur konceptet dhe mendimet e tyre rreth saj. Ata kanë përcaktuar edhe diagnoza për kurimin e kësaj sëmundjeje. Edhe sot vërejmë hulumtues të shumtë, të cilët po përpiqen që me të gjitha mjetet e sofistikuara që posedojnë të arrijnë një zgjidhje të suksesshme, në mënyrë që të lirohemi nga kjo bela dhe epidemi vdekjeprurëse.

Gjëja që na brengos më shumë është se që të dy janë prezentë; problemi dhe shkaktari i problemit, përkatësisht kanceri. Ç’është më e keqja, një numër mjaft i madh njerëzish është duke vuajtur nga sëmundja në fjalë, pra t’i lëmë anash ato që janë thënë në të kaluarën dhe të fillojmë një rrugëtim të shkurtër rreth njohjes së shkaqeve të kësaj sëmundjeje, gjithnjë duke sjellë në fund edhe metodat që shpien në largimin dhe evitimin e kancerit.
Të nderuar lexues, kanceri është sëmundje si sëmundjet e tjera të pranishme dhe si rrjedhojë kjo sëmundje nuk është mbarim i ekzistencës së njeriut, me fjalë të tjera edhe sëmundja e kancerit është sëmundje e shërueshme.
Për t’u njohur më nga afër me sëmundjen e kancerit, për ju kemi sjellë disa pika si vijojnë:

Çdonjëri nga ne në trupin e tij posedon qeliza kancerore, të cilat nuk mund të shihen gjatë ekzaminimeve të rregullta mjekësore, por koha kur ato mund të duken ndodh atëherë kur trupi dobësohet dhe kur numri i tyre të ketë arritur në disa miliarda qeliza, ku si rezultat i paraqitjes së këtyre qelizave fillon edhe shfaqja e tumoreve të qelbur. Prandaj, kur mjekët të cilët merren me kurimin e kancerit informojnë pacientët e tyre se nuk kanë parë asnjë qelizë kancerore në trupat e tyre, kjo jep të kuptojmë se ekzaminimet e bëra në qendrat mjekësore nuk mund të arrijnë të kapin dhe të regjistrojnë një gjë të tillë. Kjo si rezultat se qelizat e kancerit ende nuk e kanë marrë formën për t’u dukur në mjetin përkatës.

Qelizat kancerore në jetën e individit zakonisht paraqiten nga gjashtë deri në dhjetë herë. Nëse vërtet sistemi imunitar i njeriut është i fortë, atëherë kjo rezulton në shkatërrimin e këtyre qelizave si dhe pengimin e shtimit të tyre, të cilat më tutje do të formonin edhe tumoret.

Kur njeriu vuan nga sëmundja e kancerit, atëherë kjo argumenton prezencën e mungesës së vitaminave dhe ushqimeve të ndryshme. Motivet e kësaj mangësie mund të jenë të fushave të ndryshme, si p.sh.: faktori trashëgimtar, jeta e keqe që jeton individi, etj.

Në mënyrë që të kapërcehet kjo periudhë e mungesës së vitaminave, doemos duhet që imuniteti i njeriut të forcohet dhe të ndihmohet. Në këtë pikë duhet shtuar se kërkohet ndryshimi i sistemit të ushqimit, në mënyrë që sistemi i imunitetit të përforcohet me ushqime të mira dhe plotësuese.

Me keqardhje shohim një numër të madh pacientësh, të cilët vuajnë nga kanceri dhe posa të shfaqet tumori, drejtohen te mjekët në mënyrë që të gjejnë shërim. Ata përdorin diagnoza kimiko-terapike si dhe aparate me rrezatim, e ka edhe të atillë të cilët fare pa menduar pranojnë t’u nënshtrohen operacioneve dhe si rrjedhojë të gjitha këto mjekime ndikojnë negativisht në prishjen dhe shkatërrimin e pjesës së shëndoshë të trupit si dhe dëmtimin e fuqisë së tij të mbetur.

Është më se e vërtetë se barnat kimike të cilat u jepen të prekurve nga kjo sëmundje shpijnë deri te helmimi i qelizave kancerore, të cilat shënojnë rritje shumë të shpejtë, mirëpo njëkohësisht barnat e tilla shkatërrojnë edhe qelizat e shëndosha, të gjalla dhe shumë të rëndësishme. Së këndejmi, mjekimi me barna kimike shkakton dëme të mëdha në gjymtyrët më të rëndësishme të trupit, siç janë; mëlçia, veshkat, zemra dhe mushkëritë. Është më rëndësi të cekim këtu se mjekimi përmes rrezatimit rezulton në vrasjen dhe mënjanimin e qelizave kancerore, por gjithashtu ky lloj mjekimi djeg dhe shkatërron të gjitha qelizat, pëlhurat jetësore si dhe pjesët e shëndosha të trupit.

Nuk ka dyshim se mjekimet radioaktive dhe ato kimiko-terapike, të cilat realizohen në fillim të mjekimit, ndikojnë në zvogëlimin e pjesës më të madhe të tumorit, mirëpo përdorimi për një periudhë të gjatë nuk do të ketë mundësi të lërë asnjë ndikim në to. Pasi pacienti të jetë rraskapitur nga mjekimet me ndriçim dhe të jetë stërmbushur me helme nga mjekimet kimiko-terapike, sistemi imunitar i njeriut do të shkatërrohet dhe do të falimentonte në tërësi, andaj si rezultat i saj shohim se pacientët ballafaqohen me sëmundje të barkut si dhe përzierje të ndryshme.

Nga gjithë ajo që u përmend më parë, mund të themi se rreziku më i madh që vjen si rezultat i mjekimeve kimiko-terapike dhe atyre me rrezatim i bën qelizat kancerore që vetvetiu të shumohen duke u bërë më të përballueshme në një aspekt, por më të vështira për t’u eliminuar në aspektin tjetër. Ndërsa për sa i përket operacionit për shfarosjen e tyre, është vërtetuar se operacionet e tilla çojnë në shpërndarjen e qelizave kancerore në pjesët e tjera të trupit.

Ndër metodat më efikase për ta evituar sëmundjen e kancerit është të pangrënit, respektivisht mosushqimi i qelizave kancerore, duke mos i ushqyer ato me vitamina të domosdoshme, të cilat i shumojnë ato, e më pas deri te shpërndarja e tyre në pjesët e tjera të gjymtyrëve të trupit.

Ushqimi i qelizave kancerore

1) Fillimisht, qelizat sulmuese ushqehen drejtpërsëdrejti nga sheqernat e njëpasnjëshëm. Me ndërprerjen e kësaj substance ushqyese, jemi në gjendje që kancerit t’i ndërpresim edhe furnizimin e parë, i cili konsiderohet si ushqimi themelor i sëmundjes së kancerit. Substancat me përmbajtje sheqeri janë të dëmshme për acarimin e sëmundjes së sheqerit dhe për këtë motiv mjekët janë mbështetur në disa zëvendësime të rregullta, siç janë: melasë, molla e thatë, mirëpo gjithnjë duke pasur në konsideratë që nga këto ushqime të përdoret një sasi e vogël. Gjithashtu kripa e kuzhinës përmban substanca kimike, përdorimi i së cilës e shndërron qelizën në ngjyrë të bardhë, prandaj zëvendësimi i saj me kripën e detit është më se i preferuar.

2) Qumështi si dhe produktet e tjera që vijnë prej tij shkaktojnë krijimin e këlbazës si dhe substancat e tjera mukoze në trup, e në veçanti në kanalet tretëse, prandaj kanceri ushqehet me këtë lloj substance. Anulimi i qumështit të kafshëve dhe zëvendësimi i tij më qumësht soje apo me oriz të pasheqerosur realizon edhe mosushqimin e qelizave të kancerit.

3) Preferohet që 80% e ushqimeve që ne konsumojmë të jenë fruta të freskëta, kokrra të plota (pra, kokrra gruri), një sasi e vogël farash, gështenjash, lajthish, një sasi e vogël mollësh. Përdorimi dhe të ushqyerit me këto ushqime forcon trupin dhe shëndetin e njeriut. Ndërsa nga këto produkte vetëm 20% preferohet të përgatitet në formë gjelle duke përfshirë këtu edhe bimët bishtajore.
Nuk duhet harruar se lëngu i frutave të freskëta të jep fermente jetësore, të cilat lehtësojnë thithjen dhe tretjen e tij. Ç’është e vërteta, ato arrijnë deri te qelizat brenda 15 minutash dhe ushqejnë e ndihmojnë rritjen dhe zhvillimin e qelizave të shëndosha. Prej burimeve të fermenteve të gjalla është përdorimi i lëngjeve të frutave freskuese, së bashku me disa bimë bishtajore, ndaj dhe marrja e këtyre lëngjeve mund të merret dy apo tri herë në ditë. Është vërtetuar shkencërisht se fermentet shkatërrohen atëherë kur temperatura e saj të ketë arritur në 40 gradë.

4) Largimi nga konsumimi i kafesë, çajit, çokollatave si dhe nga çdo produkt me përmbajtje kafeine është i mirëseardhur për të prekurit nga kanceri dhe si zëvendësues mund të përdorim gjëra të buta dhe të dobishme për shëndetin, siç janë: çajet e luleve apo çaji jeshil, i cili posedon karakteristika kundërvepruese ndaj kancerit. Gjithashtu, preferohet pirja e ujit të pastër apo atij të filtruar, njëkohësisht duhet të jetë i vendosur në kavanoza të cilët i përdorim në përditshmërinë tonë, në mënyrë që të parandalojë konsumimin e helmeve dhe mineraleve të rënda që vijnë nga ujërat e çezmave.

5) Proteinat e mishit vështirësojnë tretjen dhe kërkojnë sasi të mëdha fermentesh tretëse. Pjesët e mbetura të mishit, të cilat në lukth nuk janë tretur ashtu si duhet, shkaktojnë erëra të rënda dhe më pas çojnë në grumbullimin e shumë helmeve në trupin e njeriut.

6) Muret e qelizave të kancerit posedojnë një mbulesë të përbërë me proteina të forta dhe duke u parandaluar nga të ushqyerit me mish, do të japë sasi të madhe fermentesh që ta sulmojë murin e proteinave të qelizave kancerore dhe në këtë formë realizohet edhe shkatërrimi i qelizave kancerore pa hasur në asnjë pengesë.

7) Kanceri është sëmundje me përmasa të mëdha. Ai shtrihet në mendjen, trupin si dhe pjesët e tjera të trupit, me fjalë të tjera, arroganca, urrejtja, inatosja si dhe mostoleranca e vënë trupin e njeriut në një pozitë të vështirë dhe për këtë kërkohet nga njeriu që ta ndërtojë jetën e tij me kënaqësi, dashuri dhe tolerancë.

8) Duhet të theksojmë se qelizat kancerore assesi nuk munden të jetojnë në një rreth të pasur me oksigjen dhe për këtë shkak preferohet aktiviteti me sporte të ndryshme, frymëmarrja e thellë në mënyrë që oksigjeni të depërtojë në të gjitha pjesët e trupit si dhe të arrijë te të gjitha qelizat e tij.
9) Nuk lejohet përdorimi i shisheve të plastikës, veçmas gjatë përdorimit të furrës elektrike. Është mirë që përdorimin e pjatave të plastikës t’i mënjanojmë në të dy rastet, qofshin ato ushqime të ftohta apo të nxehta. Gjithashtu duhet të mënjanojmë të gjitha llojet e shisheve të plastikës në frigoriferë.

Autor: Prof. Dr. Ejmen Salih, ligjërues në Universitetin Islamik “Sulltan Sharif Alij”, Brunei-Darussalam
Përktheu nga gjuha arabe: Mr. Fehim Dragusha

Tags: