Segunda-feira, 25/9/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Si të gjesh partner/e të përkryer të jetës

Si të gjesh partner/e të përkryer të jetës

partner te perkryer

Ka qenë një djalë i ri, shumë i bukur, i devotshëm, i arsimuar mirë, prindërit e të cilit kanë dashte që të martohet. Ata kishin pas shumë propozime për martesë, dhe ai i kishte refuzuar të gjitha. Prindërit menduan se ishte duke u bërë pak i qesharak ose i dyshuar se mund të ketë dikend tjetër në mendje.

Megjithatë çdo herë që prindërit 
largoheshin nga shtëpia e vajzave, i riu gjithmonë thoshte “ajo nuk është per mua!” . I riu vetëm kërkonte një vajzë që ishte fetare dhe praktikuese, por një mbrëmje nëna e tij e organizoj nje takim me nje vajzë, i cila ishte fetare, dhe praktikuese.

Në atë mbrëmje, djaloshi i ri dhe vajza, u lanë për të folur mes vete, dhe i bene njeri -tjetrit pyetje. (Sic edhe pritej).

I riu, duke qenë një zotëri i lejoi qe zonjusha të pyeste e para.

Vajza e re pyeti të riun, me pyetje te shumta,

Ajo pyeti për jetën e tij, edukimin e tij, shokët e tij, familjen e tij, shprehitë e tij, hobin e tij, mënyrën e jetesës se tij, ushqimet e tij, argëtimet e tij dhe përvojat e tij.

I riu iu përgjigj të gjitha pyetjeve të saj, pa u lodhur, dhe me edukatë, një buzëqeshje mori pothuajse gjithë kohës vajza e re, pas një orë, ajo filloi te ndjehet jo mire, dhe e pyeti të riun keni ndonjë pyetje?

I riu i tha, ne rregull. Kam vetëm 3 pyetje …
Vajza mendoi, wow, vetëm 3 pyetje në rregull, pyet.

Pyetja e parë e te riut ishte,

Kend e don më së shumti në botë, dikend që dashuria per te askush nuk do t’ja kapërcejë?

Ajo tha, kjo është një pyetje e lehtë, nëna ime, ai buzëqeshi dhe beri pyetjen e dytë, ai pyeti, keni thënë se keni lexuar shumë Kur’an, a mund të thoni kuptimin e ndonje Sureje qe ju e dini?

Kur dëgjoi këtë ajo u skuq dhe u zë ngushtë dhe i tha, unë nuk e di ende kuptimin e ndonjë Sure, por unë shpresoj që së shpejti inshAllah do e mesoj, vetëm qe pak kam qene e zënë.

Pyetja e tretë e te riut ishte, mua me jane ofruar shume vajza për martesë, vajza që kane qene shumë më te bukura se ju, pse duhet të martohem me ty?

Kur dëgjoi këtë vajzë e re u zemërua, ajo iu drejtua jashtë prindërve te saj me furi, dhe tha se unë nuk dua të martohem me këtë njeri, ai ofendoj bukurin dhe intelligencen time. I riu dhe prindërit e tij, edhe një herë, u larguan pa një Marrëveshje te martesës.

Këtë herë, prindërit e te riut ishin me të vërtetë te zemëruar dhe i thane: çfarë ke bërë që zemërove vajzën, familja ishte aq e bukur, dhe të këndshëm dhe ata ishin fetarë qysh ju donit.

Çfarë ju e pyetet vajzën? Na trego?!

I riu i tha: Së pari unë e pyeta atë, kend e doni me se shumti? Ajo tha, nënen e saj. Prindërit e te riut thane gjithashtu, çfarë është gabim ketu?

I riu i tha: “askush nuk është Musliman, derisa ai e do Allahun dhe të dërguarin e Tij (s.a.v.s.) më shumë se kushdo tjetër në botë ‘

Nëse një grua do All-llahun dhe Profetin (a.s.) më shumë se kushdo, ajo do të më doje dhe do te më respektoj, dhe do qëndroj besnik për mua, për shkak të asaj dashurie, dhe frikes ndaj Allahut dhe ne mund ta ndajme këtë dashuri, sepse kjo dashuri është më e madhe se epshi për bukuri.

I riu i tha, pastaj kam pyetur, ju keni lexuar shumë Kur’an, mund të më thoni kuptimin e ndonje Sureje?

Ajo tha jo, sepse unë skam pasur kohë. Kështu që i tregova kete hadith ‘GJITHË njerëzit, janë të vdekur përveç ata që kanë njohuri ‘

Ajo ka jetuar 20 vjet dhe nuk ka gjet kohë, për të kërkuar dituri, pse të martojë kete grua, e cila nuk di të drejtat dhe përgjegjësitë e saj, dhe çfarë ajo të mësojë fëmijët e mi, përveç si te jenë pakujdesshëm, sepse gruaja është medrese (shkollë) dhe mësuesja më e mira.

Dhe një grua që nuk ka kohë për All-llahun, nuk do të kenë kohë për burrin e saj.

Pyetja e tretë qe pyeta ishte , shumë vajza me te bukura kam takuar për martesë, pse duhet të zgjedh ty?

Kjo është arsyeja pse ajo doli jashtë, duke u zemëruar.
Prindërit e të riut thanë se kjo gjë eshte e tmerrshme, pse te bëjë një gjë të tillë, ne po kthehemi atje për ti kërkuar falje.

I riu tha qe i kam thënë këto me qëllim, për të testuar nëse ajo mund të kontrollojë zemërimin e saj.

Pejgamberi (s.a.v.s) ka thënë ‘mos u zemëroni, mos u zemroni, mos u zemroni’ kur e pyetën se si të bëhesh i devotshëm, sepse zemërimi është prej djallit.

Nëse një grua nuk mund të kontrollojë zemërimin e saj me një të huaj qe vetëm sapo e ka takuar, a mendoni se ajo do të jetë në gjendje qe te kontrolloj zemrimin me burrin e saj?

Morali i ngjarjes : [  ] Martesa është e bazuar në,

1. Njohuri
2. Jo dukje
3. Praktikuese
4. Jo predikuese
5. Falje
6. Jo zemerim
7. Dashuri shpirterore
8. Kompromis
9. Jo mbi epsh

 ] Sugjerim [  ] Duhet të shikoni për një person që:
1) Ka dashuri për Allahun (s.v.t) dhe të Dërguarit (s.a.v.s)
2) Ka njohuri të fesë, dhe vepron me to.
3) Mund të kontrollojë zemërimin e saj dhe një tjetër faktor i rëndësishëm dhe vendimtar që ajo të jetë
4) e gatshëme për kompromis.

dhe kjo shkon ne të dyja anët, gratë qe kërkojnë një burre, duhet të shikojn për të njëjtat gjëra.

InshAllah, Allahu beft çdo martesë te sukseshme, dhe le të krijojmë dashuri për Allahun dhe të dërguarin e Tij (s.a.v.s) në mënyrë që Allahu të mund te na bekojë, dhe të krijoj dashuri në jetën tonë.

Pëtrshtatën: HaNa