Terça-feira, 15/6/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

SI TA PËRMIRËSONI TË MBAJTURIT MEND

SI TA PËRMIRËSONI TË MBAJTURIT MEND

Së jashtmi, truri nuk ka asgjë të veçantë. Çfarë e bën atë mahnitëse është pjesa e fshehur që e bën të tillë. Shkencëtarët janë duke u përpjekur për të kuptuar rrjet të komplikuar dhe të zbulone se si të qëndrojnë në mënyrë të barabartë të aftë për të përdorur plakjen e trurit. Si ata zbulojnë sekretin, ne mund të përdorim atë që ne tashmë e dimë dhe te ushtrojme neuronet për të përmirësuar kujtesën.

Në kokën tuaj ka 86 miliard neurone që janë vazhdimisht aktive. Truri konsumon 20% të energjisë të nevojshme për funksionimin e trupit. Ka disa gjëra që mund të ju ndihmojë per të mbajtur trurin tuaj në gjendjen e tij më të mirë.

Jetë të shëndoshë- Tru të shëndoshë

Ushtrimet përmirësojnë funksionin njohës gjatë gjithë jetës. Ushtrimi rrit rritjen dhe mbijetesën e neuroneve të reja në tru që janë qendrat për kujtesën afatgjatë. Disa ushqime që konsiderohen të mira për trurin janë borovnica, kafeja dhe arrat.

Një mënyrë e jeteses aktive për përmirësimin e trurit 

Ju e dini që ju duhet për të ushtruar për të mbajtur trupin në formë. Truri nuk është e ndryshme. Mësimi dhe ushtrimi, për shembull, një gjuhë të re, duke lexuar, dhe madje edhe duke zgjidhur “puzzles” mund të jetë nje menyre e mirë për trurin. Stimulimi i tillë mendore mund të vonojë përkeqësimin njohës. Përveç kësaj, të qëndrojë e lidhur me familjen dhe miqtë. Shumë studime kanë treguar se socializimi është e mirë për trurin.

Më pak Stres

Reduktimin e stresit në jetë e zvogëlon rrezikun e çmendurisë.  Të qeshura dhe meditimi janë disa gjëra që ndihmojnë në zvogëlimin e stresit. Një studim ka vertetuar se meditimi i rregullt rrit trurin e cila pret qendrat për kujtesën afatgjatë.

(Visited 607 times, 1 visits today)
Top