Quinta-feira, 23/3/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Si ta kuptoni nëse fëmija juaj është duke përdorur drogë?

Si ta kuptoni nëse fëmija juaj është duke përdorur drogë?

droga2-620x348Edhe pse testi është mënyra më e besueshme për të zbuluar nëse një person përdor drogë, ka simptoma që nxjerrin përdoruesit e drogës.

Shenjat fizike:

– Humbje peshe, fytyra e zbehtë, qarqe të errëta nën sytë apo sytë të skuqur, përdorimi i shpeshtë i pikave ne sy;

– Skuqje e paspjegueshme ne trup, kollë e vazhdueshme, ftohjet e shpeshta;

– Ndryshimi në zakonet e gjumit dhe ngrënies;

– Neglizhimi i higjienës personale;

– Intoksikimi i qartë, era e alkoolit apo drogave të tjera.

Ndryshimet në sjellje:

– Rritja e kërkesës për para;

– Miq të rinj, gënjeshtra ose fshehtësi, thirrje telefonike misterioze;

– Braktisja e punës ose përfundimit të punësimit, problemet me shkollimin;

– Braktisje e një hobi apo aktivitet që ka praktikuar në kohën e lirë;

– Ndryshimi ne humor (shpërthime të papritura të zemërimit, trishtim dhe depresion, vërsulje apo gëzim të pakontrollueshme);

– Abuzimi verbal dhe fizik të anëtarëve të familjes;

– Prirja për izolim dhe vetmi;

– Vjedhja apo humbja e gjërave me vlerë në shtëpi, përdorimi i barnave pa diturine e kujdestarit apo mjekut amë.

Gjërat që duhet pasur kujdes:

– Posedimi i alkoolit ose drogës, duke përfshirë farat marihuanë;

– Shpëlarja e gojën, duke përdorur freskues aromatik të frymëmarrjes apo pika ne sy;

– Copa prej shisheve të thyera qelqi, tuba, pasqyra, letër alumini, brisqe, gjurmët e zjarrit të lugët çajit;

– Djegie apo njollat e lëkurës ose rrobave.