Sexta-feira, 9/12/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Shtimi i përditshëm i Alkoolizmit

Shtimi i përditshëm i Alkoolizmit

Shtimi i përditshëm i Alkoolizmit

Shtimi i përditshëm i konsumit të pijeve alkoolike e shpejton rënien morale dhe shpirtërore të komunitetit. Është e pamundur të mohohen pasojat negative në sjellje, në besim, shëndetin psiqjk dhe flzik te njeriu dhe komuniteti. Asnjë njeri i mençur nuk mundet të mos i vërejë faktet e përmendur. Çdo vit spitalet janë përplot pacientë për detoksinim, të alkoolikëve me ç’rregullime mentale, gjersa jashtë spitaleve mijëra njerëz, nën ndikimin e alkoolit kryejnë vrasje, vetëvrasje, vjedhje, shantazhime dhe lëndime të personalitetit.
Shumëkush në alkool gjen ikje nga problemet dhe brengat, ndërsa ikja gjithnjë rezulton me shtimin e problemeve. Në vend të zbutjes së vuajtjeve jetësore, alkooli i dërmon materialisht dhe moralisht, duke shkatërruar të përvujturin para se t’ia lehtësojë jetën. Alkooli bën që këmbanat e mallkimit dhe katastrofës të kumbojnë madje edhe më shumë në veshët e alkoolikëve. Nga zhurma e tyre ai kërkon ngushëllim në shtimin e konsumimit dhe mëton ta zhytë vuajtjen e vet me shpresë se do të kënaqet në parajsën iluzore, ku do të lirohet nga barra jetësore në këtë kohë të shkurtër të topitjes dehëse. Të gjitha arsyet për të cilat njerëzit pijnë, nuk mund të jenë arsye, ndërsa vetë ekzistimi i alkoolit në një komunitet është argumenti më i mirë për prezencën e sëmundjes, e cila mund të shërohet vetëm me edukim shpirtëror dhe arsimim.
“Mos u deh nga vera, por nga plotënia e shpirtit”, është moto e njeriut të mençur i dli e ka të qartë se konsumimi i mjeteve që topitin mendjen mund të shkaktojë marrëzinë dhe të sjellin humbjen e atyre vlerave intelektuale të cilat e dallojnë nferiun nga shtaza. Alkooli, vërtet, është “helm të cilin njerëzit e vëjnë në gojë për ta humbur mendjen.”
Në Hamburg kam pasur rastin të vëzhgoj brendinë e një sinagoge e cila joshte me pamjen e bukur të jashtme. Ciceroni na tregonte pjestë e ndryshme të saj. Për habinë tonë aty ndodhej edhe një dhomë e posaçme për konsumimin e alkoolit. Unë pyeta i befasuar: “Vallë nuk pihet vera madje edhe në këto lokale të shenjta?” Ai u përgjegj fare serioz: “Vetëm një grup i zgjedhur ka të drejtë të pijë verë në këtë dhomë.” Alkooli është bërë fenomen i përmasave më tragjike për ç’arsye shumë ente shëndetësore kanë formuar organizata të posaçme për luftë kundër alkoolizmit. E tillë është edhe “Organizata për luftë kundër alkoolizmit.” Mirëpo, këto organizata janë të pafuojshme t’i kundërvihen këtij fenomeni katastrofik shooëror, ngase përkundër prezencës së këtyre organizatave vazhdimisht shtohet shpenzimi i alkoolit. Në Perëndim mbretëron frika që shtresa e re punëtore të mos shndërrohet në pianecë të pafuqjshëm. Të dhënat statistikore tregojnë qartë të gjitha pasojat negative të alkoolizmit.
Mjekët të cilët ishin prezentë në kongresin e 24t ndërkombëtar për luftë kundër alkoolizmit në Francë kanë dhënë deklaratën vijuese e cila ka të bëjë me ndikimin e alkoolit në mendje dhe intelekt: “20% të femrave dhe 60% të meshkujve të cilat arrijnë në spital janë vartës të alkoolit; 70% pacientë të sëmundjeve mentale dhe 40% asosh me sëmundje venerike vuajnë nga pasojat e konsumimit të alkoolit. Në Angli, pohojnë ekspertët, 95% të sëmundjeve mentale është si pasojë e konsumimit të alkoolit.” “Health magazine” (nr. 12) shkruan:
“Gazetat franceze e titullojnë ‘senzadonal’ raportin e ministrit francez të shëndetësisë mbi numrin e rasteve të vdekjeve shkaktar i dlave ka oenë alkooli. Sipas këtij raporti në vitin 1956 në Francë ka pasur 20.000 raste të vdekjeve per shkak të konsumimit të tepruar të alkoolit. Më tej theksohet dekiarata e sekretarit gjeneral të komitetit ndërkombëtar per luftë kundër alkoolizmit, s! autoritetit për statistikë, q6 2596 të fatkeogsive industriale dhe 57% fetkeoësive automobilistike jane shkaktuar nga alkooli.”
Ish presidenti i Francës. Poinkare, ka oenë kryetar i shooatës së antialkoolikëve dhe në një deklaratë, gjatë luftës së II botërore kishte theksuar: “O rini franceze! Armiku juaj më i madh është alkooli! Bëni më shumë se në luftë kundër Gjermanisë! Ngritni armët kundër pijes! Kjo pije ka shkaktuar më shumë dëm material dhe mental, në vitin 1870, seç i ka kushtuar Francës lufta kundër Gjermanisë. Pija e cila u kënaoë qjellzën është helm vdekjeprurës; ajo ju shkatërron dhe ua vjedh gjysmën e jetës, duke e bërë trupin tuaj të pafiiqjshëm para sulmeve të sëmundjeve dhe plogështisë së vazhdueshme.” Revista “Handaniha” (nr. 7/26) shkruan:
٪40 të sëmurëve në spitalet franceze është shkaktuar nga alkooli, ndërsa 50% të sëmurëve mentalë janë pasojë e konsumimit të alkoolit. Në spitalet e femijve në Francë 5096 të sëmurgve janë fëmije të prindërve alkoolikë; 6096 të daljeve gjyogsore ka lidhje me alkoolin, ngase arka e opverisë franceze çdo vjet paguan 335 miliarda franga si shpenzim për dëmet nga përdorimi i alkoolit në arkat e spitaleve ose institudoneve spedale apo shtëpive për të sëmurët mentalë… përdorimi! alkoolit shton numrin e vdekjeve mes njerëzve, kështu qÇ 5096 të rasteve të vdekjes së mashkujve dhe 3096 të femrave shkaktohen nga alkooli; 6096 të delikuentëve janë femijë të prindërve alkoolikë.”
Në Gjermani “Vetëm gjatë një viti në gjyoin për krime kanë ndalur rreth 15.000 raste nën akuzat e dala nga përdorimi i pijeve alkoolike.” Në vitin 1878 gjyoet gjermane kanë dhënë gjithsejt 54.348 aktakuza për gratë të cilat për shkak të alkoolit kanë bërë vepra të ndryshme kriminale, ndërsa në vitin 1914 ky numër i tmerrshëm është ngritur në 60.03 I aktakuza.”
Njëri prej ministrave në oeveri Atazony, siç transmeton revista, kishte deklaruar: “Në periodën prej 20 vjetësh Amerika ka dhënë 18 milion për alkool, ndërsa rezultati i kësaj është 100.000 të rinjë janë dërguar në shtëpitë për bonjakë, 150.000 kriminelë në burgje, Janë vrarë 500 njerëz, gjersa 2.000 të tjerë kanë bërë vetëvrasje, 200.000 gra kanë mbetur pa bashkëshortë, ndërsa një milion fëmijë ka mbetur pa një prind.”
Konferenca ndërkombëtare për luftën kundër alkoolizmit kishte shpallur: “Dëmet ekonomike nga alkooli, gjithashtu, meritojnë vëmendje. Në bazë të një studimi preciz, shpenzimet në lidhje me alkoolin e rëndojnë arkën qeveritare për 128 milionë franga, pa llogaritur dëmet individuale. Kjo është e ndarë kështu; 10 miliardë për fondet spitalore, 40 miliardë për fonde publike dhe qëllime bëmirëse, 17 miliardë për fondin e sigurimit social, 60 miliardë për fondet e gjyoeve dhe burgjeve. Tërë kësaj duhet ^htuar shpenzimet nga buxheti shtetëror për përpunimin e rrushit në fillim të pjekjes, që kapë shumën prej I 1 miliardë. Nga shitja e alkoolit Franca fiton vetëm 53 miliardë franga. Nga kjo mund të shihet sa dëm i shkakton Francës përdorimi i alkoolit në planin ekonomik.” (“Health Magazine”, 12/5)
As Bashkimi Sovjetik nuk është imun prej këtij problemi. E përditshmja “Ettela’at” (nr. 13.108) raporton për ndërmarrjen e masave drakonike për zvogëlimin e nivelit të konsumimit të alkoolit, lidhur me këtë kryeministri I ardhshëm në BRSS ka deklaruar: “Alkooli është shkaktar i shtimit të krimit, rritjes së mungesës nga fabrikat dhe rënies marramendëse të prodhimit për ç’arsye shteti duhet të ndërmarrë masa shurnë të ashpra kundër alkoolizmit.”
Alkoolizmi është faktor për shumë fatkeoësi të transportit ajror.
“Specialisit për psikologjinë industriale, dr. Clement Korn Gould, në artikullin e publikuar ne botimin e revistës “The Raeder’s Digest” (nr. 31, viti 26), numrin më të madh të fatkeoësive ajrore ia përshkruan pikërisht këtij shkaktari, ndërsa humbjet e shumta pesojnë kompanitëpronarët e aeroplanëve dhe helikopterëve. Ai shton q£ ‘studimi i raporteve të teknikëve dhe shkaktarit të rrëzimit të aeroplaneve komercialë tregon se shkaku ! numrit më të madh te fatkeoësive ajrore është defekti i paparashikuar ose dehja e pilotit dhe ndihmësit të tij. Kjo në veçanti ka të bëjë me pilotët amerikanë, ngase deri më tani numri më i madh i fatkeqësive u ka ndodhur aeroplanëve që i kanë drejtuar pilotët amerikanë. Më tej, hulumtimi ka treguar qÇ shumica e pilotëve që kanë pasur aksidente, ka pirë gjatë fluturimit. Shtimi i fatkeoestve ajrore i ka bërë pushtetarët të vendosur të zbulojnë shkaktarët ktyesorë, ndërsa hulumtimet e tyre kanë treguar se për numrin më të madh të aksidenteve, në disa vjetët e fiindit, ka oenë dehja e pilotëve ose argëtimi i tyre me stjuardesa. Prandaj, shkaktari kryesor i aksidenteve ajrore në disa vjetët e fundit qendron në alkoolizëm dhe imoralitet.”