Segunda-feira, 23/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

SHPIRTNGUSHTËSIA (DEPRESIONI )

SHPIRTNGUSHTËSIA (DEPRESIONI )

SHPIRTNGUSHTËSIA (DEPRESIONI )

Shpirtngushtësia është gjendje e mendimeve pikëlluese dhe e ndjenjave të jo mirëqenies. Kjo mund të jetë shkas i hidhërimit ndaj vetvetes ose tjetrit, mos-paraqitjes së zemërimit, mos suksesit ose frustracionit. Shpirtngushtësia është sëmundje vdekjeprurëse, e cila mund t’i shkaktojë dëme akute trupit, ose dëme me bazë kronike, si dhe mund të shkatërrojë pa kthim marrëdhëniet ndër-njerëzore. Gjatë gjendjes së shpirtngushtësisë, njerëzit mund të kenë edhe mendime vetëvrasëse. Shpirtngushtësia ndërtohet ngadalë, ndërsa zemërimi është manifestim akut, e cila nga brenda bren shpirtin dhe trupin njerëzor. Nga ndonjëherë shpirtngushtësia, ose depresioni është pasojë e çrregullimit të baraspeshës kimike, sikurse te tërbimi, qoftë kur bëhet fjalë për gjendje psikotrope me zvogëlimin e amineve të trurit, epinefrinës, norepinefrinës dhe dopaminës ose disbalansi hormonal sikurse hipertireoza dhe sëmundja e Adisonit. Prandaj të gjitha rasteve të depresionit duhet t’i gjejmë shkakun organik. Mënyra e luftës kundër depresionit është fenomeni i kontrollit mendor. Duhet ta kuptojmë, se ne nuk jemi në gjendje ta kontrollojmë fatin tonë. Lëshimet e caktuara dhe sprovat na dhurojnë mundësinë për të mësuar leksione të caktuara. Ilaçi për depresionin është shpresa. Allahu i Madhërishëm shpresën e përkrah duke thënë: “O robërit e Mi, të cilët e keni ngarkuar me shumë gabime veten tuaj, mos e humbni shpresën ndaj mëshirës së Allahut…” (Zumer, 53).

Krahas me këtë, pa marrë parasysh shkallën e pashpresës, depresionin ose frustracionin, nuk duhet ta humbasim shpresën, sepse gjithmonë drita është në fund të tunelit. Shpresa më e madhe është mëshira e Allahut. Ne muslimanët, besojmë që vuajtjet tona dhe fatkeqësitë janë sprova nga Allahu, i cili ka thënë në Kuranin Famëlartë: “Po ju menduat se do të hyni në xhenet, pa u provuar edhe ju me shembullin e atyre që ishin para jush…” (Bekare, 214). “Ne do t’ju sprovojmë me ndonjë frikë, me uri, me ndonjë humbje nga pasuria e nga jeta e edhe nga frytet, po ti jepu myzhde durimtarëve.” (Bekare, 155).

PRIM. DR. MED. SC. ALI ILJAZI

(Visited 546 times, 1 visits today)