Terça-feira, 31/1/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Shkaktaret e semundjeve te melqise dhe keshillat

Shkaktaret e semundjeve te melqise dhe keshillat

Nuk ka një arsye të caktuar se përse shfaqet sëmundja e mëlçive, por ajo që rekomandohet për të gjithë njerëzit është “bashkëjetesa” në një ambient në pastër, përdorimi i ushqimeve të shëndetshme, dhe mospërdorimi i pijeve alkoolike. Nga ana tjetër, sipas specialistëve moshat e mesme janë tepër të prirur për tu sëmurë nga sëmundjet e mëlçive në rast se ata kanë jetuar ose përdorur për shumë kohë duhanin.

*Duhani
Rreth 15 për qind e viktimave të kancerit të mëlçisë janë mes atyre që nuk pinë duhan dhe mes këtij grupi, gratë kanë 2 deri 3 herë më shumë gjasa sesa burrat që të preken nga kjo sëmundje. Mjekët nuk e dinë përse ndodh kjo; ose ndoshta është ndikim i përbashkët e të gjithë faktorëve si hormonet, qëndrimi pranë atyre që pinë duhan, dieta dhe ajri i ndotur.
Shenja të tilla plogështia, marrja e frymës dhe kolla kronike shpesh diagnostikohen gabim si simptoma të astmës. Sipas mjekëve shumë më shumë gra vdesin nga kanceri në mëlci sesa nga kanceri në gji, në vezore dhe në miter, por megjithatë fondet për kërkime mjekësore në fushën e kancerit të gjirit janë 10 herë më të mëdha se sa për kancerin e mëlçisë.

Numri i vdekjeve nga sulmi në zemër, kurse numri i përgjithshëm i vdekjeve do të zvogëlohet për 7%. Shkencëtarët thonë se kur një person e fillon duhanin që në moshë të re, ai e ka më të vështirë se sa të tjerët për të hequr dorë prej tij. Cilido qoftë efekti i nikotinës fillimisht në organizmin e njeriut, efektet negative janë më të vogla tek adoleshentët dhe të rinjtë se sa tek të rriturit. Kjo i bën ata ta pinë më tepër duhanin. Kur duhani pihet për dekada të tëra dhe në trup hyjnë elementët helmuese, pikërisht kjo shkurton jetën.
Pra, nuk është thjesht nikotina, por është ekspozimi i vazhdueshëm ndaj elementëve të tjerë të rrezikshëm të duhanit, ajo që dëmton. Sipas një hulumtimi vetëm para pesëdhjetë vjetësh është vënë re lidhja e parë midis duhanit dhe kancerit të mushkërive. Hulumtimi tregoi po ashtu se lënia e duhanit, madje edhe në moshën gjashtëdhjetë-vjeçare, mund të përmirësojë jetëgjatësinë për tri vjet, ndërsa lënia e duhanit në moshën tridhjetëvjeçare duket se anulon dëmin që i është bërë shëndetit më parë. Studiuesit kanë arritur në përfundimin se është më e rëndësishme që fëmijët të mos lejohen fare ta pinë duhanin.

*Ushqimet
Përdorimi i ushqimeve të shëndetshme, mes të cilave nuk duhet të mungojë mishi dhe qumeshti, është aleati më i mirë për ta mbajtur sa më larg sëmundjen. Duket e çuditshme por edhe ndotja e ambientit, është një ndër faktorët kryesorë që ndikon në përhapjen e sëmundjes së mëlçisë.
Madje në pjesën më të madhe të rasteve, ndotja e ambientit, jo vetëm në qytete por edhe në dhomën ku personi jeton, është faza fillestare e shfaqjes së sëmundjes, zhvillimit dhe evolimit të saj. Sipas specialistëve grimcat me përmasa me te vogla se 10mikron janë me te dëmshme për shëndetin sepse ato kanë më shumë mundësi për të hyrë në pjesët e poshtme të mëlçisë.
Grimcat e ngurta kontribuojnë në mënyrë të dukshme në pakësimin e shikimit. Deficiensat më të theksuara mund të sjellin humbje në peshë, lodhje , deficit imunitar gjë që demonstrohet nga infeksione të përsëritura virale dhe bakteriale.
Niveli i ulet i saj shoqërohet me rritje të tensionit arterial dhe rrit mundësinë e goditjes së zemrës, rrit riskun për katarakte të syve si dhe një risk i lartë për shumë tipe të kancerit si ai i prostatës, kolonën, mëlçisë etj. Studimet kanë treguar se prezenca e ndotjes së ajrit ndihet edhe me ngushtime bronchiale si dhe reduktim te vete aktivitetit të mëlçisë./tiranaobserver/.