Segunda-feira, 8/3/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Shafrani

Shafrani

Shafrani është bimë barishtore me zhardhok si qepës,me lule si hinkë në ngjyrë të verdhë, lëngu nxiret nga lulet e kësaj bime. Shafrani lulëzon në vjeshtë, kurse në industrinë farmaceutike përdoret si burim i ngjyrës së verdhë dhe si melmesë për ushqime, të cilave u jep aromë të athët të lehtë, ndërsa zogjve peshqeve dhe orizit ngjyrën e verdhë.

Përbërës aktiv në shafranin e Indisë është Curcumin. (përbërës që i takon familjes së Zenxhebilit=Ginger). Shafrani (ang. Saffron) përdoret për më shumë se 2500 vjet në Indi, ne fillim përdorej si një bojë(ngjyrë). Përparësit mjeksore të kësaj erëze kanë qenë të ngadalshme por duke evoluar gjatë shekujve.

I njohur gjat kohë për përparsit anti-inflamatore të saj, hulumtimi i kohëve të fundit ka zbuluar se shafrani i Indisë është një çudi e natyrshme., duke u dëshmuar i dobishem në trajtimin e gjendjeve të ndryshme shëndetësore nga kanceri dhe sëmundjes Alzheimer.

(Visited 252 times, 1 visits today)
Top