Quarta-feira’, 30/9/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Sëmundjet serioze që shkaktojnë takat e larta!

Sëmundjet serioze që shkaktojnë takat e larta!

takat

Taket e larta mund të shkaktojë probleme serioze të këmbëve, dhimbje madje edhe shumë ankesa.

1 – Sjellja
Një këpucë e lartë e vë këmbën tuaj, më saktë thembrën tuaj nën presion të lartë. Kjo ju bën që ta rregulloni pjesën tjetër të trupit tuaj për të ruajtur ekuilibrin tuaj. Pjesa e poshtme e trupit tuaj mbështetet përpara dhe për të kompensuar këtë, pjesa e sipërme e trupit tuaj duhet të mbështetet mbrapa për ta mbajtur të balancuar, e kjo nuk është qëndrimi normal i trupit tuaj në këmbë.

2 – Ecja
Gjatë ecjes, këmba juaj është në një pozicion më të fiksuar në rënie (plantarflexed) prandaj ju nuk jeni të ecni lirshëm, kjo shkakton që muskujt tuaj të këmbët të jenë të fleksuar-tërhequr, që i bën të punojnë më shumë për të lëvizur dhe tërhequr trupin tuaj përpara.

3 – Shpina
Normal kurba e pjesës së poshtme të këmbës së pasme vepron si një amortizues, duke e zvogëluar dhe reduktuar stresin në rruaza gjatë ecjes. Veshja e takëve të larta shkakton që mesi (të ulët mbrapa) dhe bën që të ketë zhvendosje të kokës dhe kraharorit. Kjo shkakton përdorimin e tepruar të muskujve dhe rritje të dhimbjes në mënyrë graduale.

4 – Kofshët
Muskujt flexor të kofshëve janë të vendosura në pjesën e përparme të sipërme të kofshëve tuaja. Ata janë të detyruar të punojnë shumë më vështirë dhe më gjatë për t’ju ndihmuar të ecni për shkak se këmbët tuaja mbahen në një pozicion poshtë (plantarflexed) dhe zvogëlojnë fuqinë për ta lëvizur trupin tuaj përpara. Nëse këta muskuj janë amortizohen “kronikisht”, muskujt mund të shkaktojnë një kontrakture. E nëse një kontrakture ndodh, kjo mund të çojë në rrafshim të mesit-(Loë-mbrapa) shpinës.

5 – Gjunjët
Sëmundja e Osteoarthritis në gju është dy herë më e zakonshme në femra. Faji mund të jetë për shkak të takëve të lartë. Ky pozicion vë një forcë kompresive në brendësi të gjurit, një vend i zakonshëm i osteoarthritis. Nëse tashmë keni osteoarthritis, është mirë për të shmangur veshjen e këpucëve me taka. Taket e larta rrisin distancën nga dyshemeja në gju dhe mund të rezultojë në çift rrotullues në gju që mund të jetë në rritje dhe i cili mund të çojë në osteoarthritis.

6 – Këmbët
Taket e larta kufizojnë lëvizjen dhe fuqinë e përbashkët të kyçit të këmbës. Muskujt “gastrocnemius & soleus”, janë shkurtuar për shkak të lartësisë së thembrave. Muskujt e shkurtuar shkaktojnë humbjen e fuqisë gjatë përpjekjeve për të nxituar. Pozita e kyçit të këmbës mund të shkaktojë një tkurrje shkurtimin simbolik të pjesëzës së Akilit. Kjo mund të rrisë tërheqjen e pjezës së Akilit ku sjell deri te dëmtimi i pjesës së pasme të kockave tuaja “calcaneus-it” dhe mund të shkaktojë një gjendje tjetër që njihet ndryshe edhe si dëmtimi i tendineve të akilit. Me këmbë në një pozicion në rënie, ka rritje të konsiderueshme të presionin në pjesën e poshtme të shputës së këmbës. Presioni rritet në saj të rritjes së takave. Veshja me një takë prej disa, rrit presionin mbi pjesën e poshtme të shputës me 76 për qind. Presioni në rritje mund të çojë në dhimbje dhe deformime të tilla si: gishtërinjtë e çekanit, bunions, etj.

7 – Lëkura dhe gishtat
Ngushtimi i shpeshtë i këtyre këpucëve në maje, shkaktojnë dëme dhe deformime të gishtërinjë dhe të lëkurës. Nëse ju shikoni një fëmijë apo këmbë të vogël, ju do të shihni se gishtërinjtë e tyre janë përhapur larg kurse nëse ju shikoni në këmbët e një të rrituri, gishtërinjtë e tyre janë zakonisht së bashku, pra të grumbulluara kurse këta këpucë edhe më shumë i ngjeshin gishtërinjtë të cilat nga presioni i deformojnë ata dhe e dëmtojnë lëkurën.

8 – Ruaj këmbët tuaja…
Nëse gomat tua të makinës janë të dëmtuara ju nuk do të mundeni të udhëtoni gjatë, e njëjta gjë është e vërtetë edhe për trupin tuaj, pra kujdesuni për “gomat e trupit tuaj”. Gjërat duhet të jenë në shtrirje, pra rrafsh me tokën. Është e rekomanduar që ju të veshni take të larta për raste të veçanta madje edhe atëherë vetëm në një lartësi thembrash prej 1-2 cm.
Për këtë këmbët dhe trupi juaj do t’ju falenderoj – dhe ju do të kurseni të holla për kurime tek ortopedi dhe traumatologu.

Këshilla e artë shtesë:
Takat për femrat sjellin gjithashtu edhe tërheqjen e vëmendjes nga meshkujt kështu që duke pasur parasysh se ata tërheqin shikimet e meshkujve nuk janë të lejuara të vishen,
Thotë Allahu në Kuran: “Thuaju edhe besimtareve të ndalin shikimet e tyre, t’i ruajnë pjesët e turpshme të trupit të tyre, të mos zbulojnë stolitë e tyre përveç atyre që janë të dukshme, le të venë shamitë mbi kraharorin e tyre dhe të mos ua tregojnë bukuritë e tyre askujt përveç burrave të vet, babajve të vet ose babave të burrave të vet, djemve të vet ose djemve të burrave të vet, vëllezërve të vet ose djemve të vëllezërve të vet, apo djemve të motrave të veta, ose grave të tyre (që u përmendën) dhe robëreshave, të cilat i kanë në pronësinë e tyre, ose shërbëtorëve nga meshkujt të cilët nuk ndiejnë nevojë për femrat ose fëmijët që nuk e kanë arritur pjekurinë për gra. Le të mos KËRCASIN ME KËMBËT E TYRE për ta zbuluar fshehtësinë nga stolitë e tyre. Pendohuni të gjithë te All-llahu, o besimtarë, në mënyrë që të gjeni shpëtim.” (Nur:31)

(Visited 57 times, 1 visits today)
Top