Terça-feira, 17/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Rrethi (Duragjaku,dubaku) i dobishëm apo i dëmshëm ? ? ?

Rrethi (Duragjaku,dubaku) i dobishëm apo i dëmshëm ? ? ?

488752Fëmijët e moshës nga 6 deri 12 muajsh kanë një zell të fuqishëm për tu endur nëpër dysheme. Kur vendosen në rreth (duragjak), ata zakonisht ngazëllehen nga qejfi, dhe përfunimisht argëtohen me orë të tëra. Ende mund ta kujtoj gëzimin e shprehur në fytyrën e djalit tim të parë, kur iu mundësua të lëvizte nëpër shtëpi me ndihmën e rrethit (duragjakut).
Ne sigurisht që dëshirojmë që fëmijët tanë të jenë të lumtur.

Shpesh herë ngazëllimi dhe pëlqimi që ata shprehin është një njësi matse e duhur për atë se çfarë kanë nevojë – por ndonjëherë mund të na mashtroj dhe si pasojë të gabojmë. Ndojëherë kënaqësia afat shkurtër mund të qojë në pasoja afatgjata. Fëmijët nuk mund të mendojnë për të ardhmen.

Si prindër që jemi, pjesë e detyrës sonë është ta bëjmë këtë në vendin e tyre. Për secilin vendim, mendo se çfarë do e mësojë fëmiun tuaj, si do ndikoj në të, dhe cilat janë pasojat në kuptimin afatgjatë.
Që nga koha kur djali im i parë ishtë bebe, ne kemi mësuar se rrethi (duragjaku) ndikon negativisht në zhvillimin normal. Pasi fëmija mund të endet lehtësisht, nevoja e tyre për tu endur nëpër shtëpi plotësohet, andaj shumë nga ata nuk do e marin mundin ti kapërcejnë dhe ti plotësojnë fazat e rëndësishme, si te ecjes këmbadorazi (zhag), zgjatjes, varjes dhe mbajtjes (në objekte për qëndrim vertikal. Kjo fazë që përfshin këto sjellje ka ndikim të madh në zhvillimin e forcës së muskujve dhe koordinimit.

Shumë prindër mendojnë se rrethi(duragjaku) u ndihmon fëmijëve të tyre të mësojnë ecjen. Në fakt, rrethi(duragjaku) ndërhyn në procesin e mësimit të ecjes. Duke ulur  dëshirën për tu munduar të ec pasi ka një alternativë më të lehtë – rrethin (duragjakun).

Rrethi fillimisht forcon muskujt jo të duhur. Pjesa nën gjunjë e muskujve forcohet por pjesa mbi gjunjë e këmbës dhe ijeve mbesin relativisht të dobëta. Dhe pjesa e sipërme e muskujve të këmbës dhe ijet janë më qensoret për mundsimin e ecjes.

Për më tepër, fëmijët që përdorin rreth kanë më shumë aksidente se sa bashkëmoshatarët e tyre. Shpesh rotullohen kur fëmija zgjatet për ndonjë lodër, apo kur ngecë në skaj të ndonjë qilimi. Dhe kanë mundësi më të mëdha që fëmija të bie nga shkallët.

Së bashku me Akademinë Pediatrike të Amerikës, fuqishëm i këshillojë prindërit të mos e përdorin rrethin.
Për fëmijët që dëshirojnë të qëndrojnë në pozitë vertikale një kënd lojrash (pamjen e mjetit mund ta shini në linkun në fund të tekstit), duket sikurse rrethi por pa rrota. Ato ia mundësojnë fëmijës të kërcej, rotullohet, lëkundet dhe ulet.  Pa plotësuar dëshirën për tu endur. Janë më të sigurta dhe në aspektin e zhvillimorë më të përshtatshme.

Fëmija juaj mund ta pëlqejë një makinë shtytëse apo një vagon(pamjen e mjeteve mund ta shini në linqet në fund të tekstit) . Këto mjete mund të kenë forma dhe pamje të ndryshme sikurse kositëse e barit, thithëse elektrike, automobil, kamion, apo vagon. Sigurohu të ketë mbajtëse për ta shtyrë mjetin, dhe është stabile që të mos rrotullohet lehtësisht. Kjo do i ndihmojë fëmijës të forcoj muskujt e duhur dhe ta mësojë ecjen – por gjithsesi fëmja duhet të jetë gjithnjë nën mbikqyrje dhe të kemi kujdes nga ndonjë orjendi apo shkallët.

Kur fëmija juaj të rritet dhe ca, dhe ka ecur aq gjatë sa tani të jetë në gjendje të ulet galiç dhe të mbahet në objekte pa u rrëzar, do ngazëllehet kur të jetë në gjendje të shtyj dhe tërheqë lodrën –  veqanërisht ato të cilat bëjnë zhurmë.

Me përvojë, mësohesh të zgjedhësh lodra të cilat kënaqin fëmijën tuaj po dhe në të njejtën kohë i ndihmonë të mësojë atë çfarë i duhet –në vend se ti biem shkurt e ti ofrojmë fëmijës një argëtim të lehtë dhe që e qetëson.

Në fund, mund të them se të gjithë ne bëjmë gabime si prindër por procesi në vetvete do na pasurojë ne dhe fëmijët tanë.

Autor: Dr. Alan Green
Përktheu: UmmuAbdullah
drgreen.com

(Visited 696 times, 1 visits today)