Sábado, 24/9/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Rekomandime për ushqim të shëndetshëm për popullatën madhore

Rekomandime për ushqim të shëndetshëm për popullatën madhore

ushqimi ushqimi

*Rekomandimi nr.1

-Konsumoni ushqimi cilësor dhe të shumëllojshëm!
-Hani me rregull, ngadalë dhe në ambient të këndshëm.
-Kushtoni kohë të mjaftueshme vaktit tuaj.

*Përse?
Konsumimi i ushqimit të shumëllojshëm dhe në sasi optimale furnizon me materje ushqyese të pazëvendesueshme për të cilat ka nevojë oragnizmi ynë, me ç`rast nuk konsumohet sasi e tepërt e energjisë, yndyrërave, kripës dhe sheqerërave. Gjatë të ngrënurit me rregull evitohet konsumimi i sasive të stërmedha të ushqimit njeherësh dhe arrihet një tretje dhe shfrytëzim më i mirë i materjeve ushqyese të cilat i përmban ushqimi.
Të ngrenurit ngadalë dhe në një ambient të këndshëm ndihmon shijimin sa më të mirë të shijes dhe aromës dhe shfrytëzimin e materjeve ushqyese.

*Këshilla praktike
– Në vaktet e përditshme mundohuni të konsumini ushqime të të gjithë grupeve kryesore të ushqimit:
1. ushqim faror(drithëra) dhe patate;
2. fruta dhe perime;
3.qumësht dhe prodhime të qumështit;
4. mish, peshk, vezë, ushqime të grupit të fasules dhe gëzhojë.
Duhet të kufizohet konsumimi i vajrave dhe ushqimeve me një përqendrim të madh të sheqerërave si dhe pijet me sheqer.
– Hani me rregull, 3-5 herë ne ditë. Darkoni jo me vonë se 2-3 orë para se të flini gjumë
– Mëngjesi ka shumë rëndësi dhe nuk duhët të mos konsumohet.
– Kushoni kohë të mjaftueshme vaktit tuaj dhe hani në ambient të këndshëm.

(Visited 172 times, 1 visits today)