Segunda-feira, 24/1/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Rekomandime për ushqim të shëndetshëm për popullatën madhore

Rekomandime për ushqim të shëndetshëm për popullatën madhore

etika keshilla praktike

Rekomandime për ushqim të shëndetshëm për popullatën madhore
Rekomandimi nr.6:
??1. Kufizoni konsumimin e yndyrërave posaçërisht të atyre me prejardhje shtazore.
??2.Gjatë gatimit, vajrat me prejardhje shtazore zëvendësoni me vajra bimorë
??Përse?
-Kosumimi i sasive të mëdha të yndyrërave zmadhon rrezikun nga mbipesha dhe diabeti tip 2.
-Kosumimi i tepërt i yndyrërave me prejardhje bimore rrit nivelin e kolesterolit në gjak dhe mundësinë e paraqitjes së sëmundjeve të ndryshme të zemrës dhe enëve të gjakut dhe disa lloje të kancerit.
-Kosumimi i tepërt i gjalpit të ngurtë zmadhon mundësinë e paraqitjes së sëmundjeve të ndryshme të zemrës.
-Vajrat bimorë e zvogëlojnë rrezikun e paraqitjes së këtyre sëmundjeve.

??Këshilla praktike

-Kosumoni qumësht dhe prodhime të qumështit me sasi të vogël yndyre ose pa yndyrë fare.
-Konsumoni mish pa dhjamë dhe kufizoni kosumimin e prodhimeve të mishit.
-Mos konsumoni ëmbëlsira dhe brumëra që përmbajnë sasi të mëdha të yndyrërave.
-Mos konsumoni sasi të mëdha të prodhimeve që përmbajnë gjalpë të ngurtë siç janë pitet, biskotat, krekerët, petullat etj. Në vend të tyre, kosumoni gjalpë të butë(soft) që përmban sasi më të vogël të yndyrërave (25-40%).
-Gjatë gatimit mundohuni të përdorni sasi sa më të vogla të vajit.
-Ushqimin që e gatuani mos e skuqni në vaj dhe përdorni enë në të cilat mund të gatuhet edhe pa përdorur vaj.
-Përdorni vajra bimorë (vaj luledielli, vaj misri, vaj ulliri etj.) në vend të yndyrërave me prejardhje shtazore (dhjamë, gjalpë).

(Visited 187 times, 1 visits today)
Top