Quinta-feira, 15/4/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Qabeja

Qabeja

Qabeja

1.Guri i zi (Haxheru-l-esvedi). Është i vendosur në këndin juglindor.
2. Dera e Qabesë. Është vendosur në pjesën lindore dhe qëndron 2.13 metra nga toka.
3. Ulluku. Është vendosur në murin verior për ta nxjerrë ujin e shiut.
4. Shatërvani (baza) që është pjesë e gurëve të themelit të Qabesë.
5. Hatimi, pjesë e murit rreth Qabesë.
6. Multezemi (vendi ndërmjet Gurit të Zi dhe derës së Qabesë. Ky vend u quajt kësisoj për shkak se besimtarët qëndrojnë dhe luten aty. Vlera e tij është e madhe dhe është transmetuar se konsiderohet prej vendeve ku pranohet lutja).
7. Mekami (vendqëndrimi i Ibrahimit alejhi selam).
8. Këndi i Gurit të Zi.
9. Këndi i Jemenit
10. Këndi i Sirisë.
11. Këndi i Irakut.
12. Mbulesa e Qabesë.
13. Shiriti i mermerit që tregon fillimin dhe mbarimin e Tavafit. (Tani është larguar për shkak të evitimit të kallaballëkut).

Brenda Qabesë janë tre shtylla që mbajnë tavanin.

O Allah, na mundëso vizitën e Shtëpisë Tënde!

(Visited 262 times, 1 visits today)
Top