Terça-feira, 20/4/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Psikologët thonë : Këto 9 Gjëra të Rëndësishme duhet t`u mësoni Fëmijëve tuaj para se të mbushin 10 Vjeç!

Psikologët thonë : Këto 9 Gjëra të Rëndësishme duhet t`u mësoni Fëmijëve tuaj para se të mbushin 10 Vjeç!

Asnjë prind nuk do t’ju tregojë se rritja e fëmijës është e lehtë. Përkundrazi, kjo mund të jetë një nga detyrat më të rëndësishme që do të keni ndonjëherë në jetë.

1.Keni respekt për të tjerët
Një nga gjërat e para që fëmija juaj ka për të mësuar është se si t’i trajtojmë të tjerët me respektin që çdo njeri meriton. Kjo do të thotë pranim i përgjithshëm i gjinisë, moshës, racës ose prejardhjes fetare të një personi.

2.Gabimet lejohen
Gabimet janë pjesë thelbësore e jetës së çdo personi, pasi pa to nuk do të ishim në gjendje të mësojmë. Tregojuni fëmijës suaj se duke u përpjekur, dështuar dhe pastaj duke u përpjekur përsëri, progresi do të ndodh në të vërtetë, gjë që nuk është për t’u frikësuar.
Kurajoja dhe bazat e besimit janë thelbësore, prandaj sigurohuni që fëmija juaj e di këtë – sa më shpejt, aq më mirë.

3.Njohuria i tejkalon notat
Arsimi dhe mbledhja e informacionit që do t’ju shërbejnë në jetë është gjëja më e vlefshme që mund të mësoni fëmijën tuaj. Nota 8 nuk është fundi i botës, por duke marrë gjithçka seriozisht dhe duke e aplikuar atë – tani, kjo vlen shumë.

4.Ju jeni gjithmonë aty për fëmijën tuaj
Prindërit kanë zakon të largohen pa qëllim nga fëmijët e tyre. Megjithatë, është mirë që fëmijët tuaj të dinë se jeni prind dhe jo mik i tyre i shkollës së mesme. Kjo, nuk do të thotë se nuk do të qëndroni pranë tyre. Eshte e kundërta, ju do të jeni shkëmbi që mund të mbështeten në çdo kohë.

5. Mësoni të ngriheni për veten tuaj
Ndërtimi i një karakteri mund të jetë thelbësor për zhvillimin dhe pavarësinë e fëmijës suaj. Është e rëndësishme për fëmijët të dinë se mendimet e tyre janë të rëndësishme dhe të mos kenë frikë t’i thonë ato në botë pa u gjykuar.

6.Shoket duhet të jenë bashkëmoshatarë
Pavarësisht se çfarë mund të bëjnë shokët e fëmijës suaj. Eshtë e domosdoshme ti mësoni atij që të bëni atë që bëjnë të tjerët nuk është një rregull për të jetuar.

7.Bëj pyetje
Fëmijët duhet të bëjnë pyetje, sepse kështu mësojnë dhe si jene kureshtarë dhe të ngazëllyer për jetën. Për këtë qëllim, ju duhet, si prindër, të pajiseni me përgjigje dhe t’i mësoni fëmijët tuaj të pyesin gjithmonë para se të pranojnë gjërat ashtu siç janë.

8.Kujdesi për mjedisin
Mjedisi duhet të bëhet një koncept që fëmijët tuaj duhet ta kuptojnë që nga fillimi. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që fëmijët tuaj të mësojnë se si të mbrojnë mjedisin në vend që të shkaktojnë dëm.

9.Mësoni të thoni “Jo”
Fëmijët duhet të kuptojnë se duke thënë ‘Jo’ nuk është një gjë e tmerrshme për të bërë nga koha në kohë. Në fakt, duke mbajtur terren dhe duke vendosur limite, ju mësoni fëmijën tuaj të jetë personi i tij ose i saj, i cili më vonë rezulton në një karakter të ndërtuar mirë.
Në këtë mënyrë, askush nuk do të përfitojë kurrë nga ju fëmijët sapo të rriten.

Burimi:/checkthesethings.com/
©gatuajshendetshem/ Përktheu:Edlira H./

(Visited 388 times, 1 visits today)
Top