Terça-feira, 6/12/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Pse shfaqet në internet, nuk do të thotë se është e vërtetë

Pse shfaqet në internet, nuk do të thotë se është e vërtetë

Hulumtuesit e Universitetit të Kopenhagës kanë gjetur se mjetet e uebit dhe mediatsociale mund të shkaktojnë në fakt sjellje irracionale në grupe.

Interneti ka dhënë në thelb një portë për pothuajse të gjitha njohuritë në dispozicion në botë, por ndonjëherë ky mjet gjithashtu na bën të nxitojmë. Hulumtuesit kanë kombinuar filozofinë, psikologjinë formale dhe teorinë e vendimit për të kuptuar se si mjetet e uebit mund të na bëjnë të biem pre e besimeve të rreme, shkruan portali krokodili.com.

“Sjellja mes grupeve, që na inkurajon të marrim vendime të bazuara në besimet e rreme, ka ekzistuar gjithmonë. Megjithatë, me ardhjen e internetit dhe mediave sociale, kjo lloj sjellje është më e përhapur dhe në një shkallë shumë më të madhe, ndoshta me pasoja të rënda për institucionet demokratike, duke forcuar shoqëritë e informacionit në të cilat jetojmë,” thotë profesori i filozofisë në Universitetin e Kopenhagës Vincent F. Hendricks.

Ai shtoi se në forumet online, ky fenomen është bërë shumë problematik, nga fakti se diskutimet zhvillohen në një mjedis, ku anëtarët janë ushqyer vetëm me informacione që i përshtaten botëkuptimit të tyre.

“Nëse ne e vlerësojmë diskutimin demokratik dhe reflektimin, duhet të zbatojmë analiza rigoroze, nga një shumëllojshmëri disiplinash gjer në përpunimet e këtyre proceseve të informacionit në internet, ngaqë ato ndikojnë shumë në shoqëritë tona të informimit”, sugjeroi Vincent. /albeu/internet shfaet