Quinta-feira, 17/6/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Pse nuk duhet të injoroni vështirësitë e gëlltitjes?

Pse nuk duhet të injoroni vështirësitë e gëlltitjes?

Pse nuk duhet të injoroni vështirësitë e gëlltitjes?

Simptomat e kancerit mund të përfshijnë vështirësi në gëlltitje.

Vështirësia e gëlltitjes mund të jetë një shenjë e kancerit të ezofagut dhe kryesisht prek njerëzit në vitet ’60-’70, sipas NHS-së.
Kanceri zakonisht nuk tregon ndonjë simptomë në fillim, kur tumori është i vogël, por mund të çojë në vështirësi të gëlltitjes – ndryshe të njohur si dysphagia – urth dhe humbje peshe.

Ju duhet të shihni mjekun tuaj nëse jeni duke luftuar për të gëlltitur siç duhet.

Disa njerëz me dysphagia kanë probleme të gëlltitin ushqime ose lëngje të caktuara, ndërsa të tjerët nuk mund të gëlltitin fare.

Me kalimin e kohës, dysphagia gjithashtu mund të shkaktojë simptoma të tilla si humbje peshe dhe infeksione të përsëritura të gjoksit.
Simptomat mund të shkaktohen nga disa kushte dhe në shumë raste nuk do të shkaktohen nga kanceri, por është një ide e mirë për t’i kontrolluar, transmeton KP.
Dysfagia zakonisht shkaktohet nga një gjendje shëndetësore themelore, përfshirë ato që ndikojnë në sistemin nervor ose kancerin.

Mund të shkaktohet nga kanceri i ezofagut, pasi ezofagu është tubi përgjegjës për lëvizjen e ushqimit nga fyti në stomak.

Trajtimi i dysfagia varet nga gjendja shëndetësore themelore.

Pas trajtimit, shumë nga simptomat e pacientëve përmirësohen.

Kirurgjia për të zgjeruar ngushtimin e ezofagut, ose forma alternative të ushqyerjes, mund të përdoret për të trajtuar gjendjen, tha NHS.

(Visited 78 times, 1 visits today)
Top