Terça-feira, 25/6/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Përdorimi i kënasë në mjekësiPërdorimi i kënasë në mjekësi

kenaja dora
Përdorimi i kënasë në mjekësi

Vetitë shëruese dhe fitoterapeutike të kënasë në mjekësinë arabe kanë pasur përdorim të madh. Kënaja shëron vendet e djegura, përdoret në shërimin e të thatëve të gojës, stomatitis, dhe ënjteve të nxehta. Vënia e kënasë së zier në vendet e prera shëron plagën dhe mënjanon lagështinë e tepërt, si dhe stimulon rigjenerimin e indeve. Nëse gjethet e saj lihen në ujë gjatë natës dhe ky ujë i kulluar merret çdo mëngjes, për 40 ditë me radhë është efikas në shërimin e lebrës dhe të plagëve. Ibn Kajjimi, në bazë të eksperimenteve të tij, e përshkruan atë si një agjent të mirë shërues për djegiet. Nëse gjethet e thara të kënasë mbahen në rroba, ato shërbejnë si largues insektesh. Nëse aplikohet pasta e kënasë në thonj, lustra e thonjëve shtohet dhe nëse aplikohet në këmbë është efikase në sindromën e djegies së këmbëve. Vaji i përdorur nga vaji i ullirit dhe nga gjethet e kënasë është shumë efikas. Kënaja ndihmon, gjithashtu, në shërimin e variolës në stadin e saj fillestar. Balsami i kënasë mund të përdoret në shërimin e thyerjes, infeksionet, mirëmbajtjen dhe zbukurimin e thonjëve. Kënaja ndihmon në rritjen, bukurinë dhe volumin e flokëve, rrit freskinë rinore, përmirëson të shikuarit dhe është e dobishme në shërimin e kallove, puçrrave dhe të thatëve ndërmjet këmbëve. Në Malajzi kënanë e përdorin, duke i zier gjethet e saj dhe duke e pirë, kundër sëmundjeve reumatike ose çrregullimet e lukthit. Mjekësia moderne ka vërtetuar me anë të zbulimeve më të reja se në të gjenden përbërës si: naphthochinon, lawsone, tannin dhe të tjerë përbërës, të cilët ndihmojnë lëkurën e lyer me këna, që të djersitet më pak. Po ashtu kënaja ka veti edhe për mbrojtjen e lëkurës dhe të flokëve nga rrezatimet ultraviolete (UV) në mënyrë natyrore. Ditët e sotme kënaja përdoret me sukses shumë të madh në përgatitjen e shumë preparateve të kozmetikës nëpër botë, pa efekte anësore dhe pa toksina, të cilat mund të jenë shumë të dëmshme për trupin e njeriut. Kënaja përdoret edhe në formë kremi, pudre, shampoje, zbutësi flokësh, ngjyre, çaji etj.
kenaja

(Visited 36 times, 1 visits today)
Top