Segunda-feira, 23/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Për shëndet sa më të plotë, të gjatë dhe larg sëmundjeve

Për shëndet sa më të plotë, të gjatë dhe larg sëmundjeve

Për shëndet sa më të plotë, të gjatë dhe larg sëmundjeve:

Ha ushqime të shumëllojshme dhe elimino ushqimet e rafinuara.

Plotëso nevojat ushqimore të trupit, me vitamina, proteina, minerale dhe yndyra, duke i perfituar ato kryesisht nga produktet bimore dhe jo ato shtazore.

Kufizo ngrënien e mishit të kuq, konsumimin e qumështit dhe produkteve të tij.

Ha peshk 1-2 herë në javë.

Rrallo kafen dhe çajin, dhe mos pi pije me gaz, alkool, duhan.

Ruaju kripës dhe yndyrave.

Pirja sa më shumë ujë gjatë ditës është e domosdoshme. (1-2 litër ujë në ditë).

Shto konsumimin e të gjitha llojeve të perimeve dhe zarzavateve të freskëta e të gjalla, ose të ziera pak, veçanërisht: karrotën, pataten e ëmbël (të kuqe), rrepën, domatet, fasulet e jeshile (bishtajë), brokoli, fasulet, thjerrëzat, agrumet e plota (me gjithë krunde: grurin e zi, bukën e zezë), orizin e zi. Sallatat janë të dobishme, sidomos të shoqëruara me hurdhër ose qepë, dy faktorë shumë të rëndësishëm kundër infeksioneve dhe tumoreve.

Zierja e perimeve mbi avull është më shëndetësore.

Rrallo ushqimet e skuqura në maksimum, sepse ato shkaktojnë përhapjen e atyre që quhen Free Radicals.

Lëngu i rrushit është shumë i dobishëm dhe i nevoshëm për problemet e veshkave dhe të mëlçisë.

Qumështi i sojës, susamit dhe i orizit janë shumë ushqyes dhe të dobishëm.

Mos ha ushqim veçse kur je i uritur dhe mos fut ushqim mbi ushqim në stomak.

Mos fli menjëherë pas ngrënies, sidomos në darkë, por lëviz sa më shumë.

Ushtrimet fizike, aerobike dhe ecja janë të domosdoshme.

Meditimi i bën mirë trurit, shëndetit dhe shpirtit, prandaj medito në krijimet madhështore të Zotit Fuqiplotë.

Kryerja e namazeve që ka urdhëruar Zoti, i jep shëndet dhe gjallëri trupit dhe shpirtit të njeriut, prandaj mos harro se ti, o njeri, ke trup dhe shpirt, dhe shëndeti i këtyre dyjave është i lidhur ngushtë me njëri-tjetrin.

Smira, zilia, urrejtja, keqdashja dhe veti të tjera negative si këto, e sëmurin trupin e njeriut dhe zemrë e shpirtin e tij, dhe anasjelltas, dashuria, dashamirësia dhe vetitë pozitive emocionale, i japin gjallëri dhe shëndet trupit dhe shpirtit të njeriut.

(Visited 320 times, 1 visits today)