Terça-feira, 17/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Nuk janë vetëm fëmijët, edhe të rriturit përjetojnë ankth dhe tmerr gjatë natës

Nuk janë vetëm fëmijët, edhe të rriturit përjetojnë ankth dhe tmerr gjatë natës

Rreth 20% e fëmijëve gjashtë vjeçarë përjetojnë ankth çdo javë. Por, ndërsa 15% e fëmijëve në përgjithësi kanë ankthe gjatë natës, po kështu përjetojnë edhe 2% të të rriturve. Ankthe të thella, që shndërrohet në tmerre të natës, janë përvoja që mund të jenë pjesë e rregullt e jetës së të rriturve.

Njerëzit që i përjetojnë këto ankthe, mund të ulen, të bërtasin, të shqelmojnë, të ecin përreth. Megjithatë, ndërsa njerëzit shpesh kujtojnë ëndrrën ose makthin e tyre, rrallëkush dëshiron që ta tregojë përjetimin. Është lodhje e jashtëzakonshme, pasi që makthet ndërpresin gjumin e freskët, ose njerëzit që e përjetojnë këtë, zgjohen me lëndime të pashpjegueshme. laçet, teknikat e relaksimit dhe zakonet e mira të gjumit zakonisht nuk kanë sukses. Megjithatë, së fundmi mund të arrihet shkurtimi I anktheve dhe zhdukja e tyre me një teknikë të re, të quajtur si ‘ëndërrim I kulluar’, me të cilin ju mund të kontrolloni ëndrrat tuaja.

Tmerret dhe ankthet janë pjesë normale e zhvillimit të fëmijërisë. ‘’Truri rritet duke pasur shumë aktivitet që shkakton ndërprerjen e gjumit,’’ shpjegon dr. Peter Venn, drejtor klinik i Qendrës së Rregullimit të Gjumit në Spitalin ‘Queen Victoria.’

Psikologu Denholm Aspy, nga Universiteti Adelaide, kreu një studim mbi teknikat për të nxitur ëndrrat e kthjellta, ku ju jeni të vetëdijshëm se po ëndërroni dhe mund të kontrolloni atë që keni ëndërruar. Ideja është të riprogramoni mendjen për të kuptuar se po ëndërroni gjersa flini dhe të mendoni për skenarë pa frikë.

(Visited 83 times, 1 visits today)