Segunda-feira, 25/10/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Një të sëmurit, të cilit nuk i mundësohet dheu, a i lejohet të marri abdest në mur ose shtrat (shtroje mbi tokë) apo jo?

Një të sëmurit, të cilit nuk i mundësohet dheu, a i lejohet të marri abdest në mur ose shtrat (shtroje mbi tokë) apo jo?

pyetje pergjigje

Një të sëmurit, të cilit nuk i mundësohet dheu, a i lejohet të marri abdest në mur ose shtrat (shtroje mbi tokë) apo jo?

Përgjigje: Muri bëhet nga rëra e pastër, nëse muri është i ndërtuar nga dheu, pa marrë parasysh a është prej gurëve apo qerpiçëve, atëherë i lejohet të marri tejemmum nga ky mur, e nëse muri është i veshur me dërrasa apo i lyer me bojë, në këtë rast, nëse mbi mur ka dhe (pluhur), mundet të merr tejemmum dhe nuk ka gjë, është njësoj si ai që merr tejemmum nga toka, sepse dheu është lëndë e tokës.
E nëse mbi të nuk dhe, kjo nuk ka të bëjë me rërën assesi, prandaj nuk lejohet të marri tejemmum mbi këtë.
E sa i përket shtratit themi: Nëse mbi të ka pluhur, le të merr tejemmum, e nëse nuk ka, atëher nuk i lejohet të marri tejemmum mbi atë shtrat, sepse ajo nuk është nga rëra.

___________________________________________________________________________________
Shkëputur nga libri „Kushtet e fesë (pyetje dhe përgjigje mbi shtyllat e Islamit)”
Autor Muhammed el-Uthejmint (Allahu e mëshiroftë)

(Visited 55 times, 1 visits today)
Top