Sábado, 22/1/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Nëse keni marrë pilulën e kontrollit të lindjes perpara se të keni fëmijë, mund të keni një rrezik me të lartë për të patur kancer gjiri!

Nëse keni marrë pilulën e kontrollit të lindjes perpara se të keni fëmijë, mund të keni një rrezik me të lartë për të patur kancer gjiri!

Në vendet e industrializuara sot, kontraceptimi hormonal oral sintetik është praktika më e zakonshme për parandalimin e shtatzanisë. Pavarësisht provave se ka shumë rreziqe të mundshme të pilulave të kontrollit të lindjes, miliona gra zgjedhin të marrin këto barna hormonale çdo vit. Në të vërtetë, 67 për qind e të gjitha grave që raportojnë se jane praktikuese te rregullta te kontraceptiveve aktualisht përdorin metoda jo të përhershme të kontrollit të lindjes, kryesisht metodat hormonale – të cilat përfshijnë pilulën, implantin, injektimet dhe unazën vaginale – ose IUD-et dhe kondomët. Rreth 25 për qind e këtyre grave mbështeten në marrjen e pilulave të kontrollit të lindjes ditore, edhe pse shumica janë të vetëdijshme se “pilula” ndikon në organizmin e tyre.

Është zbuluar se rreziqet e pilulave të kontrollit të lindjes mund të përfshijnë efekte anësore si aknet cistike, ankthi,butësi gjirit, shtim në peshë, ose për disa vështirësi të mbeten shtatzënë pas ndalimit të pilulës. Pilulat e kontrollit të lindjes mund të shkaktojnë edhe depresion.

Çfarë është pilula e kontrollit të lindjes?

Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore përcakton pilulat e kontrollit të lindjes, të njohura edhe si kontraceptivë oralë ose thjesht “pilula”, si lloje të ilaçeve të marra çdo ditë nga gratë, me qëllim parandalimin e shtatëzanive të padëshiruara. Ndërsa shumica e femrave zgjedhin të marrin pilula të kontrollit të lindjes në mënyrë që ata të mos rrezikojnë të mbeten shtatzënë aksidentalisht, një përqindje e vogël i merr ato edhe për arsye të tjera, përfshirë rregullimin ose ndalimin e përkohshëm të cikleve të tyre menstruale ose zvogëlimin e simptomave të lidhura me PMS / ose pabarazitë hormonale (të tilla si aknet, gjakderdhje e rëndë gjatë menstruacioneve ose dhimbje të dhimbshme).

Deri në vitin 2012, vetëm në Shtetet e Bashkuara rreth 11 milion gra raportojnë përdorimin e pilulave të kontrollit të lindjes dhe numri është më shumë se 100 milion gra në mbarë botën!

Llojet e pilulave të kontrollit të lindjes (Kontraceptive oral)

Pilula e kombinuar e kontrollit të lindjes:

Siç nënkupton emri, kombinimi i ilaçeve të kontrollit të lindjes së pilulës përmban më shumë se një lloj të hormoneve femërore. Ata janë bërë me hormone kimike që imitojnë efektet e estrogjenit dhe progestinës, të cilat parandalojnë shtatzëninë duke ndaluar ovulimin. Ovulacioni ndodh kur vezoret lëshojnë një vezë çdo muaj, të cilat pastaj mund të çojnë në shtatzëni kur veza të fertilizohet nga spermatozoidi.

Përveç parandalimit të ovulacionit, kombinimi i formulave të pilulave shkakton ndryshime të tjera në sistemin riprodhues të një gruaje që ndalon fekondimin e vezëve, duke përfshirë hedhjen e rruazës së mitrës dhe mukozën e qafës së trashë.

Pilulat e kombinuara merren në një cikël çdo muaj.Gjakderdhja menstruale zakonisht ndodh në ditët kur merren pilulat. Edhe në ditët kur nuk merret asnjë pilulë, gruaja ende nuk do të mbetet shtatzënë.

“Pakot konvencionale” të pilulave të kontrollit të lindjes shkaktojnë gjakderdhje çdo muaj, ndërsa “pako të zgjatura” mund të rezultojë në një grua që humbet periudhën e saj shumicën e muajve. Paketat e zgjeruara mund të përmbajnë deri në 84 pilula aktive.

Pilulat e kontrollit të lindjes të kombinuara që përmbajnë më pak se 50 mikrogramë etinil estradioli (një lloj estrogeni) konsiderohen “pilula me dozë të ulët”, të cilat zakonisht rekomandohet tek gratë që janë të ndjeshme ndaj markave me dozë më të lartë të kontrolleve të lindjes.

Efektet e rritjes së vazhdueshme të niveleve të estrogjenit në trupin femëror për shkak të marrjes së pilulave të kontrollit të lindjes mund të përfshijnë:

Rritja potenciale e mundshme e kancerit të gjirit

Rreziku potencial i rritjes së mpiksjes së gjakut, goditjes së zemrës. Rreziku i mpiksjes së gjakut është më i lartë për gratë mbipeshë që marrin pilulën.

Dhimbje koke ose migrene
Sëmundjet e veshkave ose problemet e mëlçisë.
Rritja e presionit të gjakut
Shtimi në peshë
Ndryshimet e humorit, ne disa gra që përjetojnë simptoma të depresionit ose ankthit
Përzierje, gjakderdhje të parregullt.
Butësi e gjirit

Burimi: /theheartysoul.com
©gatuajshendetshem/përktheu j.memeli/

(Visited 362 times, 1 visits today)
Top