Terça-feira, 24/11/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Nëse gjatës ditës së agjërimit flej, a e prishë kjo agjërimin?!

Nëse gjatës ditës së agjërimit flej, a e prishë kjo agjërimin?!

Pyetje: Kërkoj të na përgjigjeni sa i përket çështjes së atij agjëruesi që e vret ditën e vet me gjum, kurse natën e ngjallë duke kaluar kohën me ndejë e lojëra të ndryshme; Të këtillin si do ta këshillonit?!

            Përgjigje: Sa i përket agjërimit, themi se është i saktë dhe valid, gjegjësisht e ka kryer obligimin e vet; Mirëpo këtij i kanë ikur shpërblime të mëdha, ngase nuk e ka shfrytëzuar mundësinë ta ruajë agjërimin e tij duke e përmendur Zotin, duke e lutur Atë, duke lexuar apo duke bërë ibadete të ndryshme gjatë ditës, kurse shtoja këtij dështimi edhe atë se nëse ky kur rri zgjuar gjatë natës me gjësende dëfryese të atilla si muzika, apo ngjashëm, madje bie edhe në mëkate. Ky humb shansin e pushimit, rehatisë dhe vlerën e gjumit të natës, i cili gjumë e forcon atë për të bërë punë gjatë ditës. Pra e përsërisim, se sa i përket agjërimit, ai është në rregull edhe në qoftë se e kalon natën zgjuar, porse nëse ky qëndrim i tij natën pa gjumë është i atillë me mëkate, atëherë për mëkat bartë gjunahin, e nëse qëndrimi zgjuar gjatë natës nuk është për mëkate, atëherë një gjë e tillë nuk preferohet, ngase nuk e ka përcjell shembullin e të Dërguarin e Allahut, -sal-lallahu alejhi ue selem!-, i cili bënte gjumë natën dhe forcohej me gjumë të natës për të gjallëruar ditën me adhurim, respektim të Zotit dhe për t’i bërë dobi e shërbesa myslimanëve, etj.

Imam Abdulaziz bin Baz[1]
Nga arabishtja: Mirsim Maliqi

(Visited 43 times, 1 visits today)
Top