Segunda-feira, 16/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Nëse doni të rrisni fëmijë të suksesshëm ,ja çfarë duhet të bëni sipas shkencës

Nëse doni të rrisni fëmijë të suksesshëm ,ja çfarë duhet të bëni sipas shkencës

 

Gjithkush na paralajmëron që nëse kalojmë gjithë ditën tonë të ulur, qoftë në shtëpi apo në zyrë, është e dëmshme për shëndetin tonë. Shkenca e ka provuar, mjekët na paralajmërojnë çdo ditë, edhe familja jonë e bën këtë. Pyetja është, nëse e njohim këtë fakt, pse ua lejojmë fëmijëve të kalojnë 6 ose 8 orë të ulur ende në shkollë?

Tani, studiuesit paralajmërojnë se ky sistem shkollor ka një sërë problemesh serioze, siç janë:
Duke i mbiprodhuar fëmijët tanë dhe duke u përpjekur t’i mbajmë të sigurt me çdo kusht, rritim rrezikun që ata të marrin çështje serioze shëndetësore;
Mungesa e aktivitetit fizik i bën fëmijët më të paaftë të koncentrohen, gjë që rezulton në reduktimin e rritjes së tyre akademike;
Kur fëmijët dështojnë të kryejnë në këtë mënyrë shkollimi me energji të ulët, ne i kritikojmë ose madje i dënojmë ata për reagimin e mënyrës se si ata duhet të reagojnë në mënyrë të natyrshme.

Merrni për shembull djemtë e vegjël.
Shumica e djemve janë të egërsuar. Ata gjithmonë lëvizin, luajnë, konkurrojnë, luftojnë, hedhin, dhe kështu me radhë. Ata shpesh janë fizikisht aktivë. Në shkollë, megjithatë, ata detyrohen të ulen për 8 orë të rregullta dhe kur nuk arrijnë ta bëjnë këtë ose nuk janë në gjendje të përqendrohen – ne i ndëshkojmë ata duke u dhënë atyre më shumë detyrat e shtëpie që paradoksalisht i bëjnë ato më fizikisht joaktive dhe në këtë mënyrë edhe më të prirur për të keqpërdorur.

Një hulumtim nga Universiteti i Finlandës Lindore është përpjekur kohët e fundit për të gjetur nëse djemtë të cilët ishin të detyruar të uleshin për periudha të gjata kohore ishin më pak të suksesshëm për shkak të mungesës së aktivitetit fizik.
Studimi përfshinte 153 fëmijë, të moshës nga 6 deri në 8. Studiuesit prapa studimit gjurmuan aktivitetin e tyre fizik dhe sasinë e kohës që kalonin ulur gjatë ditës. Ata zbuluan se sa më pak aktivitet fizik të kishin djemtë, aq më e vështirë ishte që ata të përqendroheshin dhe të përmirësonin aftësitë e tyre të leximit.
Megjithatë, kjo nuk vlen për vajzat. Studiuesit zbulojnë se kjo mund të ndodhë sepse vajzat janë psikologjikisht të ndryshme nga djemtë në një mënyrë që një vajzë nuk ka nevojë të lëvizë aq sa ka nevojë një djalë. Plus, mungesa e aktivitetit fizik nuk rezulton në humbjen e përqendrimit tek vajzat.

Dhe, nuk është vetëm për uljen e suksesit akademik në djem. Në fakt, shkencëtarët thonë se pasiviteti fizik mund të çojë në pasoja të rënda fizike dhe mendore tek fëmijët.
Angela Hanscom, një terapiste pediatrike profesionale, intervistoi fëmijët e vegjël dhe u kërkoi atyre se cilat lojëra luajnë dhe cilat lojëra u pëlqen të luajnë. Disa prej tyre thanë se nuk u lejohet të luajnë me lodra të caktuara, sepse u është thënë se do të lëndojnë veten, gjë që është frustruese për ta.
Me kufizimin e lëvizjes së fëmijëve kështu, ata janë më të prirur të provojnë zemërimin dhe zhgënjimin që më tej sjell zhvillimin e sjelljes agresive dhe paaftësinë për të kontrolluar emocionet e tyre.”Fëmijët në fillore kanë nevojë për të paktën tre orë lojë aktive të lirë në ditë për të ruajtur shëndetin dhe mirëqenien e mirë. Aktualisht, ata po marrin vetëm një pjesë, “shkruan Hanscom.

Për më tepër, fëmijët me diagnozë ADHD po rriten me shpejtësi dhe numri është më i lartë se kurrë. Pse eshte ajo? Për një gjë, kjo është për shkak se përkufizimi i ADHD është zgjeruar. Dhe, për një gjë tjetër, arsyeja është që ne kufizojmë lëvizjen e fëmijëve që rezulton me reagimin e mënyrës se si natyra i ka për qëllim ato.
Le të përballojmë atë – ne nuk u lejojmë fëmijëve të luajnë jashtë si në të kaluarën. Kjo mund të ndodhë sepse tani ata kanë më shumë detyra shtëpie dhe më shumë aktivitete që ata duhet ta bëjnë që koha e tyre e lirë për lojë të zvogëlohet.

Dhe ky është një problem me të vërtetë i cili mund të çojë në probleme serioze shëndetësore dhe psikologjike tek fëmijët pasi rriten sepse nuk lëvizin sa duhet.
Zgjidhja?
Së pari duhet të nxisni mësuesit e shkollave që të fillonin të prezantonin më shumë aktivitete fizike në klasat e tyre. Edhe pse është më e lehtë për mësuesit që të kontrollojnë klasën në qoftë se të gjithë janë ulur në heshtje, kjo nuk është aspak e dobishme për ta.
Dhe, duke i lejuar fëmijët të lëvizin nëpër klasë dhe të jenë më aktiv fizikisht, do të rezultojnë në fëmijët më pak të zënë dhe më të koncentruar.

Burimi: /curiousmindmagasine/
©gatuajshendetshem/përktheu m.c./

 

(Visited 509 times, 1 visits today)