Quarta-feira’, 29/3/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Nëntë këshilla nga specialistët për ta lënë duhanin

Nëntë këshilla nga specialistët për ta lënë duhanin

stop smoking

1. Lere duhanin vetem per hater te Allahut [ poqese je Musliman ]

2. Besoni në vetveten dhe në suksesin tuaj.

3. Lexoni materiale serioze që t’i mësoni dëmet e cigares.

4. Qëndroni larg mjedisit ku pihet duhani.

5. Pranë vetës mos mbani sende që ju kujtojnë cigaren.

6. Rrini me njerëz të cilët ashtu si ju po përpiqen ta lënë cigaren.

7. Qëndroni larg pijes së kafes dhe të çajit të cilët mund t’ju nxitin për të pirë duhan.

8. Kur t’ju lindë dëshira për të pirë cigare shmangeni këtë ndjenjë duke ngrënë ndonje frut dhe duke kujtuar se jeni duke i bërë mëkat vetës.

9. Mjaft me duhanin! Me duhanin që po pin i dogje mushkerit! Lere atë të shpëtosh.

Ç’është pirja pasive e duhanit?

Pirja pasive e duhanit quhet thithja e tymit të duhanit që është përhapur rreth e përqark. Tymi i duhanit përmban 4000 përberës të ndryshëm kimik, shumë nga të cilet janë të dëmshëm për shëndetin e njeriut, ndërsa 50 prej tyre e shkaktojnë kancerin.

15% e tymit të një cigareje thithet nga personi që pi duhan ndërsa 85% e tij kalon në ajër.

Një njeri që nuk pin duhan, por që qëndron në një vend të mbyllur ku pihet cigare, për një kohë prej katër orësh merr një sasi nikotine që është barabart më atë që do të merrte nëse do të kishte pirë 10 cigar