Segunda-feira, 27/6/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Ndihma e shpejtë për krizat epileptike

Ndihma e shpejtë për krizat epileptike

epilepsia

Ndihma e shpejtë për krizat epileptike

1. Largo nga i sëmuri gjithçka me të cilën mund të dëmtojë veten.

2. Vendos diçka në gojën e të sëmurit, si p.sh. një copë dru ose një copë rrobe të palosur e të madhe që të mos e përcjellë.

3. Zbërthe dhe zgjidh çdo lloj pulle apo rripi që gjendet rreth fytit, gjoksit dhe barkut të tij, me qëllim që të marrë frymë më lirshëm.

4. Fshija jargët dhe shkumën që të mos i shkojë në kanalet e frymëmarrjes dhe t’i vështirësojnë frymëmarrjen.

5. Lërë të flejë dhe mos lejo askënd që ta zgjojë.

6. Të afërmit e tij nuk duhet të mungojnë për asnjë çast, të mos e lënë vetëm.

7. Mos ia hap gojën me forcë por prit sa ta lirojë vetë atë.

8. Mos i fut duart apo gishtat në gojën e tij, që të mos i kafshojë.

9. Mos fut asnjë lloj lëngu në gojën e tij dhe as mos e lëviz atë gjatë krizës epileptike.

(Visited 77 times, 1 visits today)