Segunda-feira, 5/12/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Ndertimi Qabes

Ndertimi Qabes

qabja meka

Qaba është ndërtesa e parë, e cila është e ndërtuar, qe te admirohet dhe adhurohet emri i Zotit, siç mund të shihet nga sure e trete, ajeti 96, e Kur’anit, Allahu XH. Sh. thotë ne kete ajet: “Shtëpia e pare -faltore, e cila është ndërtuar botes, është ajo në Mecca. Qaba është e ndertuar dhe bota drejtohet kah Qabe, duke i kërkuar Perëndisë rrugen e drejte te njerezimit. (Duke u falur dhe drejtuar Zotit).
Qaben e ndërtoi, në përputhje me urdhërin e Perëndisë, Ibrahim a.s.  me djalin e tij Ismail. Kur e ndertuan, ata thane: “Zoti ynë, prano kete veper prej nesh! Ti je Ai , i cili ndegjon fjalet tona dhe i Cili din  synimet tona !”
Qaba është një vend i shenjte qe nga koha e Ibrahimit A.S. paganet Arab konsideronin si tempull të shenjtë, dhe nga të gjitha anet vini ne Mecca per adhurim.
Shenjtëria e saj me se miri shihej ne urdherin e Plotefuqishmit, te behet pelegrinazh dhe gjate namazit te drejtohemi ne ate drejtim. Qaba eshte, qe nga koha kur e ndertoi Ibrahim a.s. dhe deri ne diten e sotit, disa here e renovuar.
Gjate ndertimit Ibrahim a.s. vendosi ne kendin lindor nje gur te zi (hagjerul-esved). Guri edhe sot e kesaj dite gjendet ne ate vend dhe sherben si shenje , prej nga fillon tavafi. Guri eshte shternguar me nje kurore te bakrit , mbi eshte vendosur nje shirit e veshur me argjent dhe ar. Gjeresia e gurit eshte rreth 20 cm.
Qaba është ne forme katerkendeshi .Eshte e ndërtuar nga gurëzit e fortë kaltërosh , dhe është e naltë 15 metra. Anët ku gjendet hagjerul-esved dhe përball, janë te gjata nga dhjetë metra.Dera është e ngritur 2 metra nga toka, dhe deri te dera arrihet me shkalle, te cilet jane te lëvizshme, dhe sipas nevojes vendosen.