Segunda-feira, 1/3/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Natyrale, bio, organike, eko, ambientale?

Natyrale, bio, organike, eko, ambientale?

Bio Vector Organic Natural Product Flat Design Labels - Tags - Stickers Set Isolated on White Background

Te gjithe keni degjuar: bio, eko, organike, natyrale pa ditur plotesisht ke te zgjidhni e diferencen mes tyre. Nje trend i ri eshte bio-organike. Bejme flasim per ushqime, produkte kozmetike, produkte pastrimi dhe suplementare te ushqimeve; qe jane bere nga “prodhimi ne toke” me perberes organike jo te modifikuar nga ana gjenetike e pa shtuar kimikate.
Bio – S’kane produkte toksike: parabenz-et (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben) Jane agjente kurues. Ruajne shijen e produktit, ngjyren dhe perberjen. Bio jane dhe produktet e naftes, ngjyruesit, ngjitesit etj.

Organike – fillon ne ferme, ku prodhimet rriten ne menyre organike, pa insekticide, pa plehra kimike dhe hormone. Magazinimi po ashtu eshte strikt. Organiket jane 100% te patrajtuara me produkte artificiale.

Kompanite e medha i japin rendesi formes me departamentet e tyre PR, duke prezantuar emertime te ndryshme dhe njeriu mesatar behet konfuz. Shtojne elementa Natyral (jo domosdoshmerisht organik) nje “gjethe-jeshile” ne etikete e fjala natyrale, shet produktin si…natyrale. Nese lexon perberesit dallohet sa larg eshte nga natyra, aq me teper te jete organike. Kjo shihet ne Industrine Kozmetike, qe ka shume terma te ngaterruar:

  •   Kozmetike Organike
  • Kozmetike Natyrore
  • Kozmerite Jeshile (green)
  • Kozmetike Ekologjike
  • Kozmetike Ambientaliste
  • Bio-Kozmetike

…e keshtu me rradhe. Dhe kane filluar te shtojne “produkt qe nuk eshte testuar tek kafshet” Pra, ato kujdesen per te gjitha (1) natyren. (2) njeriun (3) kafshet … po paraja?

***

Sipas USDA-se (Departamenti i Agrikultures te SHBA-se) ky eshte perkufizimi per ORGANIKE:

“Ushqimi ose cdo produkt i agrikultures, qe eshte prodhuar me metodat e aprovuara. Ketu futen praktikat kulturale, biologjike dhe mekanike; qe promovojne ri-ciklimin e burimeve natyrore, ruajne balancen ekologjike dhe mbrojne bio-diversitetin. Plehrat kimike, irridimi me rreze dhe ingjinieria gjenetike nuk lejohen te perdoren nese produkti do emertohet si organik”

Per nje produkt kozmetik, te quhet organik – te pakten 95% e perberesve duhet te jene te tille. Mbetja prej 5% mund te jene minerale, p.sh dioksidi i titanit. Lejohen disa aditive (shtues-additives) nga nje liste a kufizuar (!) vetem nese perberesi organik s’gjindet e s’duhet te jete gjenetikisht i modifikuar.

Perkufizimet, dhe do fillojme me Bio-n, kam pare disa here te perdoret ne Shqip (vend e pa vend)

Prodhimet Bio:  sipas Aktit te 2002 nga Ministria Agrikultures se SHBA-se, “produkt industrial apo komercial (pervec ushqimit) qe behet nga materialet e agrikultures (perfshire kafshet dhe produktet e detit) ose te pyjeve. (Pra dhe etanoli e letra jane Bio – por ne nuk i hame ato.)

Prodhimet Organike: nje produkt i cili ka te pakten 95% te perberesve te tij nga “barerat, prodhimet e tokes e mineralet, dhe 10% e perbersve duhet te vijne nga ferma organike; qe do te thote, pa ingjineri gjenetike, kimikate artificiale e pesticide.

Prodhime Ekologjike: nje produkt i cili ploteson kriteret ne perberje dhe ambalazhim, qe te kete sa me pak impakt tek ambjenti. Kjo s’do te thote se produkti i pergjigjet respektit per njeriun dhe ambjentin gjate gjithe jetes se tij te ri-cikluar.

Prodhimet Natyrore: produkt i marre nga natyra. Instrumentat ligjore jane shume konfuze ne fjalen  – natyre. Megjithese nje produkt merret nga natyra, nuk do te thote se respekton konsumatorin dhe ambjentin. Shume substanca natyrore i klasifikojme sitoksike, ose si alergjike.

Produktet jeshile: barishtet, (green product) produkte me origjine, zakonisht, bimore.

Produkte friendly ndaj ambjentit: ose “produktet ambjentale” quhen ato te cilat kane shkalle te mire biodegradimi (shperberje) dhe eko-toksicitet shume te ulet, ne respekt ndaj njeriut; pasi njerezit jane pjese e ambjentit. Stampa “European Ecolabel” garanton klientin se produkti i blere ka vlera te mjaftueshme per kualitetin ambjental.

Ne portale, forume, gazeta, e informacion ne shqip; pare brenda 30 min; te gjitha jane konfuze, te paqarta e te gabuara. Si nga Shqiperia e Kosova. Dhe ekspertet [qe ndihmonin bujqit] vinin shenje barazie ndermjet produktit Bio – me mungesen e pesticideve e plehrave kimike. Ngaterrohet bio me organike, organike me ambjentale etj. Tani keto po i sqarojme nga ana mjeksore, perkufizimet dhe klasifikimet. Nuk kemi rreshtuar kimikate e terma perberesish te demshem, ta mbajme lexuesin te fokusuar te esenca e terminologjise. Ndoshta do na duhet nje shkrim i 2-te. Ju lutem qartesohuni per diferencat, kjo jo vetem mos te ndikojne blerjet qe beni (te planifikuara a ne impuls) por te dini cfare bleni, pavaresisht pretendimeve (a injorances) te komercit; dhe “eksperteve”.

Burmi : Doctor Besi Medical Information

(Visited 136 times, 1 visits today)
Top