Quarta-feira’, 19/2/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Mrekullia në lëkurë

Mrekullia në lëkurë

Lekura jone flet

Mrekullia në lëkurë

Lëkura është mbulesë e jashtme e trupit. Te njerëzit kjo është organi më i madh mbulesë e trupit (integumentum commune) dhe përbëhet nga shumë shtresa.
Ajo mbron muskujt, eshtrat, ligamentet dhe organet e brendshme që ndodhen nën te. Lëkura e njeriut është e mbrojtur me qime. Meqë bie në kontakt me mjedisin, lëkura luan rolin kryesor në mbrojtjen e trupit nga bakteret patogjene dhe humbjes së tepërt të ujit. Funksionet tjera të saj janë: izolimi, rregullimi i temperaturës, identifikimi senzorik(ndjeshmeria) dhe sinteza(prodhimin) e vitaminës D. Te njerëzit, pigmenti i lëkurës tregon variacione nga njëri tek populli tjetër, ndërsa tipi lëviz nga e thara deri te e yndyrshme. Lëkura është në lëvizje të përhershme, mesatarisht çdo minutë ndryshojnë afër 40.000 qeliza të lëkurës, ndërsa çdo muaj të gjitha qelizat e lëkurës ndërrohen, kështu që lëkura ynë ndryshohet çdo muaj, e ne nuk e vërejmë. 95% të qelizave të lëkurës e kanë një mision, e ky është ripërtëritja qelizore, ndërsa 5% të qelizave e ngjyros lëkurën duke prodhuar melaninën, i cili i jep ngjyrë lëkurës.

(Visited 47 times, 1 visits today)
Top