Domingo, 22/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi

Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi

Aid el Karni

 1. Dije, nëse nuk jeton në kufijtë e një dite, mendja jote do të jetë e shqetësuar dhe e pashpresë. Të gjitha gjërat do të duken të paqarta. Brengat dhe frikësimet do të grumbullohen vazhdimisht.

Pikërisht në këtë qëndron porosia e thënies: “Kur të vijë dita, mos e prit mbrëmjen, ndërsa kur të vijë nata, mos e prit agimin.”

 1. Harroni të kaluarën dhe krejt atë që e ka sjellë ajo, ngase kjo mund të shkaktojë shqetësim të madh dhe çmenduri.
 2. Mos u brengos dhe mos u preokupo së tepërmi për të ardhmen. Ajo i përket botës së panjohur. Prandaj hiqu përsiatjes së tepruar dhe dalldisë me atë që do të vijë.
 3. Mos u shqetëso nga kritikat. Bëhu i përmbajtur, ngase kritika flet vetëm për madhësinë dhe rëndësinë tënde
 4. Jetën e mirë dhe të lumtur e përbëjnë besimi i fortë dhe mbështetja tek Allahu i lartësuar, si dhe veprat e mira.
 5. Kush dëshiron prehje, paqe dhe rehati duhet ta kujtoj Allahun e lartësuar.
 6. Robi i sinqertë duhet ta dijë se çdo gjë që ndodhë, ndodhë me diturinë dhe përcaktimin e Allahut.
 7. Mos prit falënderim nga askush.
 8. Përgatitu për fyerjet më të rënda.
 9. Ajo që të ka ndodhur me siguri se është e mirë për ty.
 10. Çdo dispozitë e Allahut është e mirë për muslimanin.
 11. Mendo për begatitë dhe falëndero Zotin.
 12. Atë që e ke ti, shumë njerëz nuk e kanë.
 13. Shpëtimi mund të vijë çdo çast.
 14. Kur të vijnë telashet, lindin lutjet më të sinqerta.
 15. Vështirësitë mbase janë të hidhura, por e forcojnë zemrën.
 16. Pas çdo vështirësie vjen lehtësimi.
 17. Mos e kalo kohën me gjëra të parëndësishme.
 18. Zoti yt falë shumë.
 19. Mos u zemëro, mos u zemëro, mos u zemëro.
 20. Jeta është buka, uji dhe pak freski, prandaj mos e tepro me gjëra materiale.
 21. “Kurse në qiej ndodhet furnizimi juaj dhe ajo që ju premtohet.”[1]
 22. Numri më i madh i frikësimeve janë të rreme.
 23. Le të jenë shembull ata që janë sprovuar më së shumti dhe që kanë kaluar nëpër vuajtjet më të rënda.
 24. Kur Allahu e do dikë, Ai e sprovon atë.
 25. Lexo shpesh dua që thuhen në çaste të vështira.
 26. Largohu nga kotësia dhe merru me punë serioze dhe produktive.
 27. Hiqu alarmeve të rreme dhe mos u beso njerëzve pesimistë.
 28. Nëse dëshiron të hakmerresh dhe nëse lakmon, kjo do të ndikojë keq vetëm për shëndetin tënd.
 29. Çdo e keqe – musibet, që të ndodhë është falje mëkatesh – kefaret.

 

(Visited 327 times, 1 visits today)