Sexta-feira, 7/5/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Mos hani kurrë derisa mos ta tretni ushqimin që e keni ngrënë më parë

Mos hani kurrë derisa mos ta tretni ushqimin që e keni ngrënë më parë

Uji

Uji ka rëndësi jetësore.Pa ujë ne nuk mund të jetojmë më shumë se disa ditë.Njerëzit duhet të pinë ujë për të zëvendësuar ato që humbin në formë urine ose djerse.Uji është pjesë përbërëse e lëngjeve që pimë, por  edhe e disa ushqimeve të forta,si sallata jeshile qe përbëhet nga 90 % ujë.Rreth 65 % e peshës trupore të njeriut është ujë.Te fëmijët e vegjël rreth 75 % të peshës së tyre trupore.

Ka një numër të madh të librave që i ka shkruar Hipokrati,kurse më të njohurat janë:Libri mbi afarizmat,Libri i parashikimit si dhe Libri i varreve të hapura.Ky i fundit ka vërtetuar shumë çudira të mëdha,kurse është gjetur kur janë hapur varret e disa mbretërve grekë.

E kanë pyetur Harith ibn Haladin, mjekun arab ,cili është ilaçi më i mirë? Ai është përgjigjur:”Nevoja,e ajo është uria.”E kur ështe pyetur ç’është sëmundja,është përgjigjur:”Të ngrënit e tepruar.”

Ibn Sina ka thënë:”Mos hani kurrë derisa mos ta tretni ushqimin që e keni ngrënë më parë.”

Platoni ka thënë:”Kush del jashtë(bënë lëvizje) para se të shkojë të flejë,sigurisht do të mbajë bukuritë e pamjes së tij.”

Vërtetë edhe Pejgamberi s.a.s ka urdhëruar diq të ngjajshme me këtë:”Para se të shkoni të fleni,merrni abdes,siq merrni para se të falni namazin.”

Hipokrati ka thene:”Mirëmbajtja e shëndetit varet nga puna mesatare,si dhe shmangia nga ushqimi dhe ngrënia e tepruar.”Po ashtu ka thënë:”E pakta nga ajo që është e dëmshme është më e mirë se ajo që është  e tepruar e mirë.”

Omeri r.a. ka thënë:”Largojuni barqeve të mëdhenjë,sepse ato shkatërrojnë trupin,shkaktojnë shumë sëmundje,e vështirësojnë faljen e namazit.Largohuni prej çfarëdo teprimi sepse vërtetë Allahu xh.sh e urren dijetarin e trashë.”

Pejgamberi s.a.s ka thënë:”Ushqimi për një njeri mjafton për dy veta,ushqimi për dy veta mjafton për katër veta,e ushqimi për katër veta mjafton per tetë veta.”

Sikur t’i përmbahej njeriu gjithmonë kësaj këshille profetike do të ruhej nga pasojat e shumë sëmundjeve dhe nevojat për mjek e shërim do të ishin shumë më të vogla.Regjimi i mirë i të ushqyerit dhe ushtrimet i ndihmojnë njeriut që të ruhet nga shumë sëmundje.Gjithashtu është shumë e rëndësishme që të kemi kujdes në rregullësinë higjenike të ushqimeve,respektivisht të shikojmë se mos janë të prishura apo me afat skadence me qëllim që t’i shmangemi helmimit me ushqim.

 

(Visited 285 times, 1 visits today)
Top