Sexta-feira, 17/9/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Mesyshi dhe trajtimi

Mesyshi dhe trajtimi

mesyshi

Mesyshi
Nese nuk e di kush e ka marre mesysh ose cfare ka, kendon Kuran, Fatiha, ajeti Kursij, sure Bekare, 2 ajetet e
fundit te sures Bekare, 3 suret e fundit, ose ajetet ku permendet fjala sy, ose zilia; 
Kur lexohen ajetet per bukurine, nese eshte marre mesysh per bukurine, ndikohet nga keto ajet, nese eshte marre
mesysh per diturine, ndikohet nga ajetet e diturise, etj;
Shejhul Islam Iben Tejmije, nese i veshtiresohej dicka, nese kishte lodhje dhe keputje pa shkak, lexonte ajetet e
qetesise (sekineh);
Shejh Bin Bazi: per kurimin e magjise merren shtate gjethe sidri, copetohen me gur dhe futen ne uje te kenduar,
lahesh me to dhe i pi;
Shejh Iben Uthejmini: Iben Abazi ka shkruar ajete ne leter, i ka futur ne uje dhe ia ka dhene nje gruaje qe kishte
probleme me shtatezanine per ta pire;
Nese nuk ndikohesh nga ajetet e Kuranit, do te thote se nuk ke arritur tek ajeti i duhur per problemin qe ke. P.sh.
nje burre qe kishte dhimbje ne dore, dhe u ndikua ne ajetin „falni namazin dhe jepni zekatin“, sidomos tek jepni
zekatin. Filloi te bente veprime te pakontrolluara. Ndikohej edhe nga ajetet e sadakase. Ai punonte ne nje dyqan dhe
pronari i dyqanit i thonte te mos jepte sadaka, sepse ky jepte. U lut gjithe diten qe t’ia prishte Allahu mesyshin,
dhe gjate lutjes ndjente nxehtesi ne dore.
Duhet te jeshe i kujdesshem ndaj lutjeve te mengjesit dhe te darkes, te besh lutjen e mesyshit dhe magjise: eudhu
bikelimati lahi temeti min sherri ma halek (i kerkoj mbrojtje Zotit me fjalet e tij te persorura qe te me ruaje prej
se keqes se cdo gjeje qe ka krijuar); ose eudhu bikelimeti lahi teemeh min kuli shejtanin … ue min kuli ajnin
lemeh (te me mbroje nga cdo shejtan dhe cdo sy shpues), etj. Keto lutje jane tek mburoja. Ose lutjet qe i ben i
semuri me fjalet e tij. Ose te lutesh: O Allah nese kete semundje e kam nga mesyshi ose nga magjia, shkaterroje.
Mesyshi kurohet edhe me ilace, me mjekesi. Rendesi ka te jete ilac I lejuar.
Uji I Zemzemit: ka efekt per qellimin qe e pi njeriu.
Vaji i ullirit, sidomos i kenduar.
Mjalti, I kenduar, per te ngrene ose per te lyer vendin e shqetesimit.
Fara e zeze. „eshte sherim per cdo semundje, pervec vdekjes“ – hadith;
Hahet, pihet, futet ne uje te nxehte dhe thith avullin, lyen vendin e semure.
p.sh. nje grua gjate thithjes se avullit te fares se zeze, fara e zeze mori formen e syut; mund te keshe shenja te
tjera, si vjellje, dalje ne banje, etj.
Gjethet e Senes, „sherim per cdo semundje pervec vdekjes“, – hadith; duhet perdorur me karar. Nuk keshillohet ne
kohe te ftohti. Forcon zemren, te largon nga vesveset, te largon dhimbjet e vogla te kokes, kruajtjet, epilepsine.
El-kejd, kurimi me djegje, nje hekur nxehet fort dhe vendoset ne trup. Perdoret nga specialiste. E ka perdorur nje
sahab me keshillen e Profeti salallahu alejhi ue selam. Ne nje hadith ndalohet kejdi, cka do te thote se eshte e
papelqyer (bashkim i dy haditheve). Perdoret vetem nese nuk ka zgjidhje tjeter.
p.sh. ishte kuzhinjer i njohur, dhe iu semur dora. Kishte shenja ne dore dhe dhimbje. Beri kejd dhe u sherua. Mirepo
keshillohet te mos fillohet me kete lloj mjekimi.
Hixhame: kupezat mbi lekure per daljen e gjakut te keq. „sherim per cdo semundje“ – hadith. “me ka lajmeruar
Xhibrili se hixhamja eshte gjeja me e mire per sherim” – hadith; “o Muhamed, urdheroje umetin tend te bejne
hixhamen” – hadith, I thonin engjejt ne cdo qiell gjate Ixhrase.
Lidhja mes Kaderit dhe mesyshit:
mesyshi eshte aq I shpejte sa gati ia kalon Kaderit.
Nese Allahu do t’I ndeshkonte njerezit te gjithe, s’do t’u bente padrejtesi” – hadith; Edhe Profeti salallahu alejhi
ue selam nuk e meritonte xhenetin me veprat e tij.

(Visited 308 times, 1 visits today)
Tags:
Top