Quarta-feira’, 15/7/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Mësoni si të parandaloni dhe të ndaloni gjakderdhjen nga hunda juaj me këto hapa të thjeshtë!

Mësoni si të parandaloni dhe të ndaloni gjakderdhjen nga hunda juaj me këto hapa të thjeshtë!

Ju mund të keni përjetuar një ose dy raste kur hundët rrjedhin papritmas. Kjo ndodh tek te dy,edhe tek fëmijët edhe tek të rriturit. Edhe pse është dicka zakonshme, hundët ndonjehere krijojne panik,sidomos kur gjakderdhja kërkon kohë për t’u ndalur.

Gjakderdhja mund të ndodhë kur enët e gjakut në hundët tona dëmtohen. Ndërsa hunda jonë është e veshur me enë të vogla dhe delikate të gjakut, ato mund të rrjedhin relativisht lehtë.

Disa nga shkaqet e zakonshme të hundës janë ajri i thatë ose i lagështi, pickimi i fuqishëm i hundës, dëmtimi i hundës ose i fytyrës dhe teshtitja e përsëritur.

Në disa raste, gjakderdhja ne hundë shkaktohet edhe nga përdorimi i barnave që hollojnë gjakun, siç janë ilaçet anti-inflamatore (NSAID) jo steroide, të tilla si ilaçe kundër dhimbjeve si aspirina dhe ibuprofeni. Tumoret ose presioni i lartë i gjakut janë gjithashtu disa nga faktorët e gjakderdhjes.

Për çdo rast të gjakderdhjes se hundes, mbi 90% e saj ndodh nga pjesa e përparme e seksionit dhe rrjedh gjak nga njëra anë ose nga të dy anët e hundës. Për këtë lloj të gjakderdhjes, ajo zakonisht ndalon pas 15 deri në 20 minutash. Sidoqoftë, kur hunda po gjakoset nga mesi ose fundi i hundës, gjakderdhja mund të zgjasë deri sa të zvogëlohet presioni i gjakut.Kjo lloj gjakderdhjeje është më serioze dhe kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Për ata që kanë një gjakderdhje të rëndë, mund të rrezikojnë infeksionin e frymëmarrjes ose kongjestionin e hundës. Ekziston edhe rreziku i rrjedhjes së gjakut në mushkëri.

Nese keni pervoje te tille, është e rëndësishme të mos krijoni panik dhe të ndiqni këto 6 hapa për të ndaluar gjakderdhjen:

Uluni dhe mbajeni te shtrenguar fort pjesën e butë të hundës tuaj, vetëm mbi vrimat e hundes, për të paktën 10-15 minuta.
Merrni fryme përmes gojës tuaj .
Vendosni një pako akulli ose një qese me perime të ngrira të mbuluara nga një peshqir në urën e hundës suaj
Qëndroni drejtë, në vend që të shtriheni, pasi kjo zvogëlon presionin e gjakut në enët e gjakut të hundës tuaj dhe do të dekurajojë gjakderdhje të mëtejshme.
Shmangni teshtitjen, dhe fryrjen me hunde pas mbarimit te gjakderdhjes.
Shmangni ushqimet me erëza sepse mund të shkaktojnë inflamacion në hundë.

Është e rëndësishme që të shkoni direkt në spital nëse:

Keni marre nje ilac per kete problem (antikoagulant) dhe gjakderdhja nuk eshte ndalur.
Ju keni simptoma të anemisë të tilla si rrahje zemrë, shkurtese te frymemarrjes dhe një çehre të zbehtë.
Një fëmijë nën moshën dy vjeçe ka rrjedhje gjaku ne hunde.
Keni gjakderdhje rregullisht
Gjakderdhja vazhdon për më shumë se 20 minuta
Gjakderdhja është e rëndë dhe ke humbur shumë gjak
Ju keni vështirësi në frymëmarrje
Ju gëlltitni një sasi të madhe gjaku që ju krijon të vjella
Nese gjakderdhja ndodh pas një dëmtimi serioz, si prsh nje aksident me makine.

/©10gjera.com/përktheu j.memeli/

(Visited 101 times, 1 visits today)
Top