Quarta-feira’, 21/8/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Mënyra më e mirë për të rritur inteligjencën e fëmijës suaj!

Mënyra më e mirë për të rritur inteligjencën e fëmijës suaj!

Gjatë viteve të hershme të jetës së fëmijës suaj, ai / ajo është në gjendje të marre shenja vizuale, dëgjimore dhe fizike për të mësuar aftësi të ndryshme të tilla si të hahet, të flasësh, të lexosh, të zgjidhësh problemet etj. Truri i tyre po zhvillohet vazhdimisht. Prandaj, një zgjerim i drejtpërdrejtë i të mësuarit të tyre duhet të përqafohet nga prindërit.
Përkundër faktit se gjenetika luan një rol të madh në inteligjencën e fëmijëve të vegjël, është gjithashtu një faktor i provuar që faktorët e edukimit dhe të mjedisit kontribuojnë në inteligjencën e tyre holistike. Dhe meqenëse zhvillimi i tyre është i përqëndruar në shtëpi, prindërit mund të ndihmojnë rritjen e inteligjencës së fëmijëve të tyre me metoda të thjeshta, por efektive të të mësuarit.

Fëmijët e ndryshëm i përgjigjen metodave të ndryshme të mësimit. Si prindër, ne duhet të jemi të vetëdijshëm për shenja të caktuara që thonë se cila metodë është efektive. Disa nga këto shenja janë:

-Fëmijët janë të lumtur ose në një humor të vetëkënaqur gjatë kryerjes së aktivitetit.
– Ata ndjekin rregullisht udhëzimet dhe bëjnë pyetje kur është e nevojshme.
– Shkalla e sfidave të dizajnuara në kuadër të aktivitetit i motivon ata që të punojnë më shumë, jo në anën tjetër.
-Shenja te tilla si shprehjet e fytyrës dhe padurimi shpesh janë shenja të mira.

Metodat e të mësuarit

Në një moshë të re, prindërit mund t’i zhytin fëmijët e tyre në aktivitete të thjeshta që i ndihmojnë ata të mësojnë një aftësi, njohuri ose moralin. Disa fëmijë janë tërhequr për tema ose aktivitete specifike, prandaj prindërit duhet të përfshijnë mësimin brenda ose përreth atyre që kapin vëmendjen e tyre. Më poshtë janë metodat e përgjithshme të të mësuarit që mund të ndryshohen për t’iu përshtatur nevojave të fëmijës suaj. Ato shërbejnë si udhëzues për të ndihmuar në rritjen e inteligjencës së tyre në shtëpi.

Tregimet e gjumit zakonisht janë element kryesor gjatë natës. Përfitoni nga kjo duke qenë më kreative me tregimet tuaja. Bëni një histori që është e lehtë për t’u kuptuar, e veshur me ngjarje emocionuese dhe e spërkatur me një mësim moral ose dy. Shtimi i fjalëve të panjohura dhe shpjegimi i tyre për fëmijët tuaj gjithashtu u mëson atyre disa fjale te reja.

Fëmijët janë të mbushur me një mijë pyetje në ditë. Megjithëse mund të jetë shumë i bezdisshëm, është e rëndësishme t’u jepni kohë për të bërë këto pyetje, sa të zakonshme duken. U kërkoni atyre të shkruajnë pyetjet e tyre brenda ditës dhe ndoshta gjatë darkës mund të kaloni së bashku në listë. Kjo bën një bisedë të mrekullueshme duke ndihmuar fëmijën tuaj të mësojë.

Disa fëmijë kanë vështirësi të qëndrojnë në një vend për të mësuar. Ata duhet të bëjnë një lloj lëvizjeje për të menduar. Në fakt, Steve Jobs shpesh ka takime gjatë ecjes, sepse e ndihmon atë të mendojë më në mënyrë efektive. Angazhoni fëmijët tuaj në diskutimin e një subjekti të caktuar duke luajtur, ose duke lare enët, ose duke ecur nëpër një qendër tregtare.

Shumica e prindërve shmangin teknologjinë për fëmijët e tyre, sepse ata i perceptojnë këto si një zbavitje jo si një mjet për të mësuar. Në kundërshtim me këtë besim, ekzistojnë disa mjete mësimore që gjenden në internet, aplikacione të celularit ose videoklipe që janë në dispozicion absolutisht falas dhe janë shumë të dobishme. Vetëm mos harroni nëse ata me të vërtetë ofrojnë mësim argëtim dhe nëse ato janë të zbatueshme për moshën e fëmijës suaj dhe nivelin arsimor.
/©gatuajshendetshem.com
përktheu j.memeli/

(Visited 317 times, 1 visits today)
Top